Marksová Tominová utne druhý penzijní pilíř, skončí v roce 2016

Michaela Marksová-Tominová

Michaela Marksová-Tominová

Dny neslavného druhého pilíře penzijního spoření jsou zřejmě sečteny. „Domníváme se, že k 1. lednu 2016 by nemělo být umožněno přispívat do druhého pilíře,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová Tominová. Příběh penzijní reformy se tak uzavře. Nová koncepce spoření na důchod by měla podle šéfky rezortu vzejít z širokého konsenzu vládních i opozičních politiků a odborníků z praxe.

Podle Asociace penzijních fondů bylo ve druhém pilíři ke konci loňského roku 84 tisíc účastníků, přičemž v prosinci 2013 se pro vstup rozhodlo jen 207 lidí. Ke konci října 2013 bylo ve fondech druhého pilíře 122 milionů korun. Okrajový zájem o tento druh spoření se podepsal i pod nízkým výnosem aktiv těchto fondů.

Kolem 85 procent účastnických peněz tak ke konci třetího kvartálu loňského roku leželo ladem na bankovních účtech, ačkoli bezmála polovina střadatelů se rozhodla pro agresivnější investiční strategie. Ty měly podle architektů druhého pilíře vynášet mezi třemi a sedmi procenty ročně. Samy penzijní fondy už na sklonku loňského třetího kvartálu nad původně zamýšleným ročním výnosem lámaly hůl.

Podle Marksové-Tominové na nové reformě bude pracovat skupina expertů, v níž mají být politici koalice i opozice, demografové, ekonomové, sociologové, odboráři i zaměstnavatelé. Zohlednit by měli stárnutí společnosti, rostoucí počet seniorů i úbytek dětí.

Zájemci o druhý pilíř mohli od loňského ledna přesměrovat tři procenta z odvodů do vlastního spoření u fondů, k čemuž museli přidat částku ve výši dvou procent ze svého. Záměrem vlády byla půlmilionová účast do konce roku 2013.