Marksová: Záruka stejných platů jako na Západě? Ztratili bychom výhodu

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: Tomas Novak, Euro

Úprava evropské směrnice o vyslání pracovníků, která by měla zajistit lidem v cizině stejné mzdy jako domácím silám, by připravila chudší státy o konkurenční výhodu. Firmy z nových unijních zemí by tak neměly na zaplacení svých vyslaných zaměstnanců. Novinářům to dnes po jednání tripartit zemí visegrádské skupiny (V4) řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Česko revizi směrnice odmítá. Odbory naopak prosazení stejných podmínek podporují.

„Nové členské země, kde je mnohem nižší úroveň mzdy, by přestaly být schopny platit vysílané pracovníky. Vedlo by to k tomu, že by tito lidé byli z trhů starých zemí vytlačeni,“ uvedla Marksová. Souhlasí sice s tím, že by pracovníci měli dostávat v jedné zemi stejné odměny, srovnání podle ní ale není nyní reálné. Ministryně řekla, že pokud by se směrnice upravila, nové země osmadvacítky by přišly o svou konkurenční výhodu.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) už i Evropská komise mění pohled na placení svých pracovníků ve starých a nových států. Zmínil evropskou agenturu pro navigační systém, která je v Praze. „Lidé ze starých členských zemí tady dostávají nižší mzdu, než by dostávali v Bruselu nebo jinde. Tímto EK fakticky akceptuje rozdíl,“ uvedl Ťok. Zatímco zástupci vlády a zaměstnavatelů všech čtyř zemí se na odmítnutí revize směrnice shodli, s odbory společnou řeč nenašli.

Nezřízené chování

„Když českého zaměstnance posíláme do Německa a pracuje tam, tak bychom si přáli, aby dostal jen českou mzdu. Když německý zaměstnanec půjde do České republiky, tak mu firmy nabídnou německou mzdu a ještě s nějakým bonusem. Chováme se tady opravdu nezřízeně,“ řekl Středula. Dodal, že odbory prosazují „stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě“.

Tripartity V4 se na dnešním jednání, které se konalo na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy, shodly ale na tom, že by se měla do praxe uvést hlavně nynější směrnice. Podle odborů by se tak mohla odhalit i její případná zneužívání. Odboráři věří, že by pak prosazení změn bylo snadnější.

„Ani České republice se nebude líbit, pokud přijde někdo ze země s nižšími mzdami, že nám pak bere práci,“ uvedl Středula. Podle něj by Česko mělo konkurovat inovacemi, schopnostmi, dovednostmi a vědou a výzkumem, ne nízkými mzdami.