Mertlík: Českou republiku brzdí zastaralá státní správa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Absenci zásadní reformy zkostnatělé veřejné správy vidí rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík jako jeden z hlavních důvodů nynější ekonomické krize. Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová zase poukazuje na nízkou transparentnost veřejných zakázek. Z krize by ale Česko mohlo podle ní vyjít ze zdravějším základem než sousední země.

Přední ekonomičtí experti hledali východiska ze současných problémů na konferenci s podtitulem „Ekonomický růst, očekávání a nástroje.“

Veřejný sektor se dle Mertlíka musí reformovat postupně, prvním krokem by mělo být přijetí zákona o státní službě. Tedy předpisu, po němž se marně volá již dvě desítky let. „Takový zákon by definoval status úředníků a překlopil by jejich loajalitu od politických stran směrem ke státním institucím, v nichž působí,“ vysvětlil rektor.

Expert ekonomické sekce OECD Jens M. Arnold vyzdvihl nutnost změn daňového systému. „Stát by se měl zaměřit na zvýšení inkasa daní z nemovitostí a ze zněčišťování životního prostředí,“ poznamenal.

Chtělo by to dlouhodobou strategii

Hospodářství táhne dolů klesající poptávka domácností i slábnoucí investice firem. „Vláda by měla vytvořit a skutečně uvést do praxe dlouhodobou strategii růstu, která by pomohla obnovit důvěru lidí i podniků v ekonomiku,“ konstatoval Petr Jakubík z Rakouské národní banky.

Eva Zamrazilová se domnívá, že snížením úrokových sazeb na rekordní minimum udělala centrální banka pro zlepšení ekonomické situace již opravdu hodně. Poslední data z ekonomiky podle ní neohrožují snahu ČNB udržet inflaci kolem dvouprocentního inflačního cíle.

Český statistický úřad ve svém čtvrtečním odhadu uvedl, že hospodářství ve třetím čtvrtletí kleslo mezičtvrtletně o 0,3 procenta, tedy víc než ČNB očekává v prognóze. „Data, která z ekonomiky přicházejí, neohrožují náš inflační cíl zespoda,“ dodala Zamrazilová. Zároveň upozornila, že aktuální data ČSÚ neinformovala o struktuře vývoje ekonomiky ani o možných revizích údajů z předchozích čtvrtletí.

Vývoj HDP České republikyVývoj HDP České republiky | CSU

Tuzemská ekonomika sice momentálně vykazuje ve středoevropském regionu nejhorší čísla, ale například růst Polska je dle Zamrazilové založen více na zadlužování. „Česká republika by mohla z krize vyjít z nejmenšími dluhy, tedy ze zdravějším základem než okolní státy,“ uzavřela členka vedení ČNB.