Migranti dál rozdělují EU. Česko a další státy odmítly i poslední návrh Bruselu

uprchlíci, EU, Afrika,

uprchlíci, EU, Afrika, Zdroj: , CC BY 2.0, flickr.com,

Státy Evropské unie zůstávají rozděleny v pohledu navrhovaného přerozdělování migrantů v EU. Česká republika a další členské země v Lucemburku odmítly poslední návrh a dál trvají na dobrovolnosti přijímání uprchlíků.

Jak po jednání řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, další návrh má být na stole ve čtvrtek, kdy se v Bruselu sejdou šéfové států a vlád osmadvacítky, kteří budou na summitu rozhodovat o dalším postupu.

„Za Českou republiku jsem dnes odmítl ten čtvrtý paragraf, ve kterém se mluví o těch závazcích, protože jsem opakoval, že v tomto punktu není ten text v souladu s tím, co bylo přijato v dubnu,“ uvedl Zaorálek. Narážel tím na to, že na dubnovém mimořádném unijním summitu se hovořilo o dobrovolnosti přijímání uprchlíků.

„Podpořil jsem to, že se musíme zabývat ochranou vnější hranice a budováním návratového mechanismu. To jsou prvky, které jsou pro nás zásadní,“ poznamenal také šéf české diplomacie.

Vážné výhrady jako Česko měly podle něj i další státy - Španělsko, Portugalsko, pobaltské země nebo ostatní státy visegrádské čtyřky. Polsko podle diplomatických zdrojů označilo návrh týkající se přesídlování migrantů za špatný. Německý zástupce naopak před jednáním uvedl, že Berlín dokument obecně podporuje. Výhrady ale Němci mají ke způsobu výpočtu přidělování uprchlíků jednotlivým zemím.

Návrh závěrů pro tento summit, který má k dispozici, počítá s tím, že by rozhodnutí o přerozdělení uprchlíků mohlo být odloženo až na konec července. Dokument pro jednání premiérů a prezidentů zemí EU ani jednou přímo nezmiňuje povinný distribuční systém podle kvót, který v květnu navrhla Evropská komise, podle diplomatů ale na tento návrh odkazuje, což by umožnilo komisi na jeho plnění trvat.

Text příslušného bodu přitom odkazuje na závěry mimořádného summitu k migraci, který se konal v dubnu. Tehdy lídři zemí osmadvacítky oznámili cíl spustit pilotní projekt dobrovolného přesídlování v rámci unie. Přesto komise o několik týdnů později přišla s návrhem na povinné přerozdělení 40 tisíc Syřanů a Eritrejců. Tedy lidí ze zemí, u nichž je velká pravděpodobnost, že jejich občané mají na útočiště v EU nárok.

„Princip dobrovolnosti je něco, co chceme, aby zůstalo zachováno. To se prostě nesmí změnit,“ zdůraznil dnes Zaorálek. Další na tahu budou podle něj lídři EU, kteří se migrační krizi budou věnovat na summitu v druhé polovině týdne. „Já předpokládám, že v tom, co bude (summitu) předloženo, se bude také zračit vyjádření toho, co jsme tady řekli,“ věří ministr. Někteří diplomaté ale byli dnes skeptičtí, zda se už na bruselské vrcholné schůzce podaří kompromis najít.