Milan Jančík: Moje kauzy jsou oproti dnešku procházkou růžovou zahradou

Milan Jančík

Milan Jančík Zdroj: Michael Tomes

Podzimní komunální volby přitáhly zpět po letech do politického klání i kontroverzního exstarostu Prahy 5 a bývalého člena ODS Milana Jančíka. Jančík se ale za své bývalé kauzy neomlouvá, k politice prý patří. Položte tyto kauzy na váhy s tím, co pro Prahu 5 udělal, říká Jančík v rozhovoru pro server E15.cz.

E15.cz: Od roku 2010 jste si dal v politice pauzu, co vás přesvědčilo pro návrat zpět?

Dva faktory, jednak se zvýšila poptávka po mé osobě, lidé vzpomínají na časy, kdy jsem Prahu 5 vedl. Potkávám je na ulici a říkají mi, „pane starosto, vraťte se“. To je pro mě velmi příjemné překvapení. Druhý faktor je, že vznikl nový subjekt z bývalé strany Nezávislí občané Prahy. Teď se jmenuje Konzervativní aliance 2014 a novým předsedou se stal mladý muž Marek Libotovský. Je to třicátník, který samozřejmě nemá úplné zkušenosti s politikou, nicméně chce perspektivně vést stranu do voleb v letech 2016 a 2018. Požádal mně a kolegu Jana Bürgermeistera, jestli bychom pomohli zorganizovat chod strany. Nejsme ale členové, já jsem manažer strany a kolega Bürgermeister má na starosti programové záležitosti.

E15.cz: Kdy jste do Aliance jako manažer vstoupil?

Letos. Bylo to po změně názvu někdy v květnu.

E15.cz: Aliance se ale registrovala už v roce 2010…

Tehdy to byli Nezávislí občané Prahy, kteří kandidovali v komunálních volbách 2010. Tehdejší předsedkyně už neměla chuť se v letošních volbách angažovat, tak předala stranu panu Libotovskému.

E15.cz: Strana za čtyři roky ale moc činnosti nevyvíjela.

Nevyvíjela, protože tehdy těsně skončila pod pětiprocentní hranicí. Proto i předání mladé generaci. Teď to berou chlapci a děvčata jako takový start-up nového pravicového subjektu a mají dokonce v budoucnosti velkou ambici ke sjednocení pravice. Stát se jakýmsi deštníkem pravicové konzervativní politiky v Praze a možná i v České republice, protože strana kandiduje například i v Klatovech.

Nabídky byly

E15.cz: Oslovila vás ohledně spolupráce i jiná politická strana nebo uskupení?

Nabídky byly, ale konkrétně jmenovat nechci. Byl jsem rozhodnut se do politiky nevracet. Čtyři roky jsem se věnoval úplně jiné činnosti, s kolegyní máme firmu na pleťové masky. Ale opravdu mně překvapila poptávka, která se najednou začala objevovat. Cítím jisté rozčarování lidí z nestability na radnici Prahy 5.

E15.cz: Kandidujete v Praze 1, Praze 5 a 14, chcete se dostat do pražského zastupitelstva, do Klatov a Senátu. Například v Praze 5 je ale vaše jméno spojeno s řadou skandálů. Jde o privatizaci funkcionalistické památky v Zubatého ulici, prodej pozemků na Vidouli, najetí do strážníka, nemyslíte si, že vám to teď voliči ještě dodatečně spočítají? Nebude vaše jméno spíš pro stranu přítěží?

Když se podívám na dnešní politickou scénu a kauzy dnešní politické reprezentace, tak moje stále opakované takzvané kauzy jsou v podstatě procházkou růžovou zahradou. Myslím si, že za 12 let politiky se žádný politik nevyvaruje, aniž by něco činil a konal, nějakých kroků, které se mohou zdát někomu jinému jako nestandardní, kontroverzní nebo kauzální. Myslím si, že podstatné je to, aby se každý, kdo si chce udělat obrázek o mé osobě a o době mého působení, prošel Prahu 5 a podíval se na to pozitivní. Například v životě jsem v novinách nečetl, že je tady 62 dětských hřišť, zrekonstruovaný Dětský ostrov a bazén na Barrandově. Můj závěr je jediný, kdo chce psa bít, hůl si najde.

ZubatéhoZubatého | Ladislav PechacekDům v Zubatého ulici o který se po Jančíkově privatizaci nájemníci roky soudili (foto Ladislav Pecháček)

E15.cz: Policie vás například vyšetřovala v souvislosti s prodejem pozemků u Smíchovského nádraží ohledně převodu 233 milionů korun do advokátní úschovy. Vyšetřuje vás v současnosti policie ještě z něčeho?

Nevyšetřuje, všechny kauzy byly uzavřeny. Samozřejmě, trochu mně mrzí, že se dočtu v novinách, že České dráhy nechtěly prodat pozemky, já jsem schopen poslat vyjádření generálního ředitele z té doby, kde jednoznačně říká, že pozemky České dráhy prodat chtějí. Stejně tak mi strážník říká, že jsem ho nesrazil. Měli jsme jen ostřejší výměnu názorů. Každý dnes zvedá obočí nad trestním oznámením, ale přitom je dnes móda trestní oznámení podávat a každý politik si musí zvyknout na to, že to je součástí politického života. Koneckonců každý kdo má nějaké pochybnosti, má ze zákona povinnost se obrátit na orgány činné v trestném řízení a na nich je říci, jestli se stal trestný čin nebo nestal. A v tomto ohledu jsem čistý.

Oni dům nechrěli

E15.c: Policie tedy všechna vyšetřování vaší osoby uzavřela?

Ano, i tolik omílanou kauzu Agentury Prahy 5. Mám vyjádření státního zástupce na moje stížnosti ve třech případech, že usnesení o trestním stíhání bylo za strany policie protizákonné.

Milan JančíkMilan Jančík | Michael Tomes

E15.cz: Vrátím se k Zubatého ulici, soud dal po letech za pravdu nájemníkům a památka se vrací zpět do majetku hlavního města. Vy jste přitom dům odprodal soukromé firmě Denika.

Máme v tom čisté svědomí, protože jsme jednali s nájemníky nejméně dva roky, ať to byl můj kolega Peter Horák, který měl primárně privatizaci ve svém resortu nebo jsem to byl já. Nájemníci nedošli v té době konsenzu, zda dům chtějí koupit nebo nechtějí. Jestliže vám 16 nájemníků napíše, že dům nechtějí koupit a šest nájemníků napíše, že dům chtějí, jak se má člověk rozhodnout? Tak jsme samozřejmě vzali v potaz názor většiny, že dům koupit nechtějí. S nájemníky se jednalo pravidelně, to byly desítky a stovky jednání a v podstatě nájemníci ani nikdy nedokázali, že mají prostředky na to, aby dům koupili. Nepodali ani nabídku do výběrového řízení. Dokonce ani těch šest nabídku nepodalo. A pak v tom opakovaném kole podalo nabídku nižší. My jsme se samozřejmě podle tehdejších principů rozhodli pro nabídku vyšší, byť byla vyšší o 300 tisíc.

E15.cz: Neměla dát městská část v privatizaci spíš přednost nájemníkům před soukromou firmou?

Dům ale nebyl městskou částí zařazen do privatizace, protože jak jsem řekl, 16 nájemníků řeklo, že dům koupit nechtějí. Proto jsme volili přímý prodej, který odsouhlasilo zastupitelstvo městské části a zastupitelstvo hlavního města Prahy.

E15.cz: S jakým volebním výsledkem byste byl teď spokojený?

Spokojeni budeme, když získáme nějaká křesla. Jak jsem říkal, pro předsedu strany Libotovského jde o startupový projekt. Nabídka je navíc obrovská, v Praze 5 kandiduje do zastupitelstva 19 subjektů, do zastupitelstva hlavního města 31 subjektů, v Praze 1 je tuším 12 nebo 13 subjektů. Těžko říci, jak se volič bude rozhodovat. Jakékoliv zastupitelské křeslo je pro nás v podstatě vítězstvím.

E15.cz: Máte plán, když neuspějete vůbec?

Vrátím se zpět do firmy, není to dogma. Primárně pomáháme novému subjektu na politickou scénu.

E15.cz: Kdo ke spolupráci oslovil Jana Bürgermeistera? Také jeho jméno je spojeno s řadou kontroverzních kroků.

Oslovil jsem ho já spolu s předsedou Libotovským, protože ho považuji za velmi schopného tvůrce programu. Koneckonců byl starosta Prahy 1, náměstek primátora a poslanec. Koho jiného bych měl oslovit v programové části než jeho. Je to na rozhodnutí voliče. Lidé by měli zvážit, jaká práce je za námi. Kauzy to buď vyváží nebo převáží.

E15.cz: Jaké jsou podle vás největší problémy městských částí, kde kandidujete?

Pro Prahu 5 je důležité zahájení a dostavba Radlické radiály, která uvolní centrum městské části, protože všechna vozidla z Prahy 13 vjíždějí do Prahy 5. Nekonečný příběh je bezpečnost a problém vidím v čistotě města. Co se týče hlavního města je to doprava a dokončení vnitřního okruhu. Naším hlavním heslem, které bude Honza Bürgermeister prezentovat, je „město bez stresu“ a „město pro volný čas“. Zajímavé je, že v průzkumech , které máme z Prahy 5, si zrovna na to občané moc nestěžují. Na pětce je nabídka poměrně široká. Za mě jsme u každé školy postavili hřiště s umělým povrchem, takže volný čas není v Praze 5 tak napnutý.

E15.cz: Jak byste zvýšil bezpečnost?

Už deset roků říkáme, že by mělo být více policistů v ulicích. Samozřejmě je to složité, tabulkových míst je stále nedostatek. Ale zvýšení počtu okrskářů a hlídek policie v ulicích považuji za nejdůležitější. Líbí se mi princip první republiky, který vidíme v Malostranských povídkách Jana Nerudy, kde okrskáře všichni znali a automaticky se na něj obraceli.

Milan Jančík:
Narodil se 24. října 1959 v Prostějově. V roce 1996 dokončil studium na pražské konzervatoři, obor zpěv. Postupně působil od roku 1981 v divadlech v Olomouci, Ostravě a Národním divadle v Praze, vždy jako člen pěveckých sborů opery. V roce 1987 nastoupil jako zpěvák do tehdy Československého rozhlasu v Praze, kde se pak stal manažerem pěveckého sboru a v roce 1992 jej zprivatizoval. Podnikal jako manažer v oblasti kultury a oblasti daňového a účetního poradenství. V roce 2004 dokončil studium na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni. V letech 1998 až 2002 byl místostarostou a v letech 2002 až 2010 starostou Prahy 5, dále působil jako zastupitel hlavního města Prahy za ODS a člen představenstva Pražské energetiky. V roce 2009 byl také zvolen místopředsedou ODS v Praze a dále byl předsedou sdružení ODS v Praze 5. Od roku 2010 je bez politické příslušnosti. V současnosti podniká v oblasti kosmetiky.

Jak zhubnout Jančíka