Miloš Zeman: Vazby na Rusko? Nesmysl

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Kandidát na prezidenta, bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman odmítá v rozhovoru pro E15.cz spekulace, že za jeho kandidaturou stojí ruské peníze a zájmy.

E15.cz: Evergreenem vaší kadidatury jsou spekulace, že budete hájit neprůhledné zájmy ruských podniků v Česku. Jak se k těmto tvrzením stavíte? Z čeho podle vás pramení?

Nehodlám hájit ať už průhledné nebo neprůhledné zájmy jakýchkoliv zahraničních podniků, ať už jde o podniky americké, francouzské, německé, ruské nebo čínské. Hodlám hájit zájmy českých podnikatelů, a to pouze těch podnikatelů, kteří sdílejí moji představu Baťovského podnikatelského étosu, tedy nikoli podnikatelů typu Koženého.

E15.cz: Co říkáte na to, že váš konkurent Jiří Dienstbier varuje voliče, že nejste levicovým kandidátem?

Již jsem řekl, že česká levice na tom zdaleka není tak bídně, aby Jiří Dienstbier byl jediným levicovým kandidátem. Samozřejmě, že mu neupírám právo, prohlašovat se za levicového kandidáta, ale i když jsem velmi sebevědomý, nikdy bych neměl tu drzost, abych říkal, že jsem jediný levicový kandidát. Koneckonců, budou to právě voliči a nikoliv Jiří Dienstbier, kteří rozhodnou, koho chtějí podporovat.

E15.cz: S ohledem na to, že jste o podporu své kandidatury požádal i KSČM, lze to chápat tak, že dělení na pravicové a levicové kandidáty není při výběru hlavy státu to hlavní?

Prezident by měl být prezidentem všech občanů, takže jak levicových, tak pravicových. A prezident, který se vymezuje podle úzce stranického kritéria a chce být pouze prezidentem části občanů, by podle mého názoru nebyl dobrým prezidentem.

E15.cz: Ke kterému z dosavadních prezidentů samostatné České republiky máte blíže a v čem?

Prezidenty samostatné České republiky byli pouze dva lidé, a sice Václav Havel a Václav Klaus. Václav Havel nesmírně přispěl prestiži České republiky v zahraničí. Václav Klaus se stal oprávněným obráncem českých národních zájmů. Myslím si, že obě tyto hodnoty jsou něčím, čeho bychom si měli vážit.

E15.cz: Václav Havel v roce 2010 řekl, že by jako třetího českého prezidenta po sobě a Václavu Klausovi viděl šéfa obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka. Někdejší prezident podle svých slov pokládal za důležité, aby s ním přišla do nejvyšší politiky mladší generace lidí už podstatně nepoznamenaných komunismem. Vidíte vy v této generaci nějakého člověka, který by se vám na postu prezidenta líbil?

Nemám nic proti Šimonu Pánkovi, ale vzpomínám si, že Václav Havel považoval za perspektivního politika i Stanislava Grosse a já bych nechtěl opakovat jeho omyl.

E15.cz: Co soudíte o občanských iniciativách typu Vyměňte politiky, Děkujeme, odejděte apod.?

Jsem proto, aby se politici vyměnili demokratickým způsobem, tzn. změnou volebního zákona. Konkrétně jsem mnohokrát navrhoval, aby i při krajských a parlamentních volbách byl uplatněn princip, který se již uplatnil ve volbách komunálních, tzn. že si občané mohou vybírat osobnosti z kandidátek všech kandidujících subjektů, nikoli pouze z jedné jediné kandidátky.

E15.cz: Co je největším problémem současné české společnosti?

Závist.

Miloš ZemanMiloš Zeman | E15 Anna Vackova

E15.cz: Budete se snažit vrátit Česko zpět do hlavního proudu evropské integrace? Je potřeba počítat s dvourychlostní Evropou jako faktem? Může mít vyčlenění Česka z integračního jádra pro tuzemsko negativní důsledky?

Jsem přesvědčen o tom, že Česká republika by měla být v hlavním proudu evropské integrace, protože, jak řekl náš básník, „kdo chvíli stál, již stojí opodál“.

E15.cz: Jak hodnotíte návrh Evropské unie, aby každý Evropan mladší 25 let měl do čtyř měsíců po ukončení školy či po propuštění z práce dostat nové místo nebo alespoň získat školení, které mu práci zajistí?

Já si myslím, že Evropská komise někdy předkládá návrhy, nad kterými zůstává rozum stát, ať jsou to úsporné žárovky nebo 40procentní kvóta pro zastoupení žen ve vedení firem . Domnívám se, že každý nese odpovědnost za svůj vlastní osud, a když je někdo „nefachčenko“ a nedokáže si sehnat práci, tak by mu sice tato práce měla být nabídnuta, např.v podobě veřejně prospěšných prací, ale v případě, kdy tuto práci odmítne, měl by ztratit nárok na sociální dávky.

E15.cz: Považujete za problém, že ve světě narůstá nerovnováha v příjmech?

Ano, protože např. ve Spojených státech se více než zdesetinásobil rozdíl mezi nejbohatšími a nejchudšími, a to vede k tomu, že narůstá sociální napětí. Podle mého názoru řešením tohoto problému je výrazné progresivní zdanění příjmů, zabránění tomu, aby výnos z těchto získaných daní se rozkradl, a k tomu potřebujeme zákon o prokázání původu příjmů a majetku. A konečně za třetí, investice do veřejného sektoru, především do školství a do zdravotnictví. Klasickým případem je z tohoto hlediska skandinávský sociální stát.

E15.cz: Co bude v příštích desetiletích pro svět největší hrozbou?

Opakuji vždy znovu a znovu, že to bude islámský terorismus, ale samozřejmě můžeme očekávat i další konflikty, např. po bitvě o naftu dojde i k bitvě o zdroje pitné vody.

E15.cz: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v knize Diskrétní zóna naznačuje, že za vaším ideovým a politickým rozchodem s Vladimírem Špidlou může být jeho odmítavý postoj k alkoholu a tudíž i k vám. Má pravdu?

Vladimír Špidla měl otce, který byl notorický alkoholik a který ho systematicky mlátil. Z toho logicky vyplývá jeho negativní vzpomínka. Nicméně chtěl bych připomenout, že Winston Churchill vypil denně jednu láhev whiskey a tři láhve šampaňského a vyhrál druhou světovou válku, zatímco Adolf Hitler byl vegetarián, nekuřák a abstinent a druhou světovou válku prohrál.

Přečtěte si rozhovory E15 s dalšími prezidentskými kandidáty:

Vladimír Franz: Ovládnout základy politiky je snazší, než se naučit psát symfonie

Přemysl Sobotka: Pokud by komunisté získali moc, jako prezident bych zvažoval abdikaci

Jiří Dienstbier: Komunisty nikdo nezakázal, navíc Nečasova vláda jim nahrává