Mimořádná pomoc nepomáhá. Úřady schvalují méně dávek než dřív, lidé průměrně dostanou jen tři tisíce

Ministryně práce Jana Maláčová

Ministryně práce Jana Maláčová Zdroj: ČTK

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
4
Fotogalerie

Samoživitelé, dohodáři, přivydělávající si důchodci či invalidé patří v současné době mezi příjmově nejohroženější část populace. Opoziční politici volají po větší podpoře této skupiny obyvatel, která na rozdíl od jiných nedosáhne na žádnou z „koronavirových“ pomocí. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) však stačí zažádat o již existující dávku mimořádné okamžité pomoci, jejíž vyřízení se mělo zjednodušit. V praxi však úřady schválily ještě méně dávek než v předchozích letech.

V březnu a dubnu schválily úřady práce 3203 žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci. Celkem lidé podali 6486 žádostí, uspěla tedy polovina.

„Dávka se poskytuje na základní životní potřeby, zejména na jídlo, nájem a další náklady spojené s bydlením, základní hygienické prostředky, domácí internet, poplatky za telefonní služby a podobně,“ uvedla Kateřina Brodská z tiskového oddělení rezortu. Úřady v posledních dvou měsících rozdaly téměř jedenáct milionů korun, na jednoho žadatele tedy vychází v průměru asi 3400 korun.

V minulém roce přitom uspělo se svou žádostí za stejné období o pět set lidí více, předloni to bylo dokonce o dva tisíce lidí více. Vzhledem k tomu, že nejde o plošnou dávku, ale úředníci zkoumají celkovou finanční situaci žadatele a veškeré jeho příjmy, tedy mzdy, úspory, dávky, důchod, ošetřovné či alimenty, je vyřízení této pomoci kritizováno především pro svou zdlouhavost a komplikovanost.

Podle ministerstva je problém na straně žadatelů, kteří nedokládají všechny potřebné doklady a nevyplňují důsledně žádosti. „Tento důvod je právě největší překážkou pro včasné vyřízení dávek. Navíc občané mnohdy nežádají o dávky včas a nechávají vše na poslední chvíli a pak vyžadují dávku ze dne na den,“ řekla Brodská. Maláčová dříve uvedla, že nechala podmínky pro získání dávky zmírnit, úředníci například nemají po dobu krize zkoumat hodnotu majetku žadatele.

V praxi si však lidé, kteří kvůli koronavirové krizi ztratili svůj přivýdělek nebo musejí vyjít jen s částí platu či nízkým ošetřovným, stěžují na neochotu úředníků. „Řada samoživitelů naráží na velmi nevstřícné až protiprávní jednání, kdy je žádost o mimořádnou okamžitou pomoc zamítnuta po telefonu, aniž by byla jakkoliv posuzována,“ řekla Petra Krainová z organizace Klub svobodných matek. „Setkali jsme se s tím, že samoživitelce úřednice doporučila, ať prodá televizi nebo mobil, aby měla na jídlo,“ dodala.

Samoživitelé se tak podle Žanety Slámové z organizace Fandi mámám spoléhají spíše na jiné dávky, například na příspěvek na bydlení. V systému dávek se navíc mnozí z nich neorientují. „Často se setkáváme s tím, že maminky o mimořádné okamžité pomoci buď nevědí, nebo netuší, jak o ni žádat. Také se někdy domnívají, že na dávku nebudou mít nárok,“ uvedla.

Jak funguje čerpání dávky Mimořádné okamžité pomoci?

Počet schválených žádostí

 

2020

2019

2018

Březen

1457

1800

2500

Duben

1746

1900

2700

Celková vyplacená částka (v milionech korun)

 

2020

2019

2018

Březen

3,5

4,1

5,5

Duben

7,3

4

5,5