Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na „Němečkovu“ nemocnici

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení v souvislosti s nákupem zařízení CyberKnife v ostravské nemocnici (na archivním snímku z 23. dubna 2014). Tu dříve řídil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení v souvislosti s nákupem zařízení CyberKnife v ostravské nemocnici (na archivním snímku z 23. dubna 2014). Tu dříve řídil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Zdroj: CTK

Ačkoliv ministři Andrej Babiš a Svatopluk Němeček prohlásili, že už spolu nemají žádné spory, dnes ministerstvo financí (MF) podalo trestní oznámení na ostravskou nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl. Oznámení souvisí s nákupem přístroje CyberKnife, který byl podle financí dvakrát dražší než obvykle. Babiš už dříve upozorňoval na údajně nevýhodné nákupy zdravotnického zařízení v ostravské nemocnici.

CyberKnife (kybernůž) koupila Fakultní nemocnice Ostrava v roce 2009 za 200 milionů. Robitický přístoj, který má pomoci při léčbě nádorů, získala nemocnice jako jediná v Česku a jedna z mála ve střední Evropě. Ministerstvu financí ale připadá nákup zmíněného vybavení předražený.

„Podle dostupných zjištění se ceny obdobných přístrojů se v roce 2009 pohybovaly od tří do šesti milionů dolarů, přičemž FN Ostrava tehdy zaplatila zhruba 10 milionů dolarů,“ uvedlo MF. Úřad má tak podezření, že nebylo jednáno s péčí řádného hospodáře a mohlo dojít k porušení povinností při správě cizího majetku

Nemocnice se dlouhodobě brání tvrzením, že policie už podezření prověřovala a případ byl odložen. „K otázce CyberKnife (kybernetického nože) mohu potvrdit, že nákup přístroje již byl v rámci trestního oznámení prošetřován policií a celý případ byl státním zastupitelstvím odložen,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Podle něj pořizování přístrojové techniky kontroloval i audit ministerstva financí.

MF podalo podle dnešního vyjádření trestní oznámení proto, že prostředky na nákup přístroje byly převedeny ze zdrojů bývalého Fondu národního majetku (FNM) na základě usnesení vlády z roku 2009. „Prostředky bývalého FNM jsou spravovány ministerstvem financí, které je také právním nástupcem FNM a tím pádem vystupuje jako poškozená strana,“ uvedlo ministerstvo.

Spory Němečka a Babiše

Němeček a Babiš mají spolu spory dlouhodobě, mimo jiné kvůli zmíněnému kybernoži. Poslední konflikt se rozhořel nedávno v souvislosti s případným proplácením léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit.

Babiš zase ministrovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho jako bývalého ředitele ostravské nemocnice za dřívější údajně předražené nákupy přístrojů. Babiš také nahlas pochyboval o hospodárném vynakládání prostředků ve zdravotnictví a konkrétně o Němečkovi.

Ve středu pak po návštěvě prezidenta Miloše Zemana oba ministři řekli, že spolu žádnou při nevedou a že jim jde oběma o transparentní hospodaření.

Martin Čaban: Babišova demonstrace hrubé síly