Ministerstvo navrhlo strop růstu důchodového věku na 65 letech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Růst věku pro odchod do důchodu by se měl zastavit na 65 letech. Strop důchodového věku by se poté sice pravidelně upravoval, ale vždy tak, aby lidé v důchodu strávili čtvrtinu života. Vyplývá to z věcného záměru zákona, který nyní poslalo do připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí. V současnosti se důchodový věk zvyšuje automaticky, aniž by byla stanovena jakákoli krajní hranice.

Věk nástupu do penze není v Česku pevně stanoven, každoročně se zvyšuje u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři měsíce. Například důchodový věk nynějších dvacátníků by tak podle ministerstva činil 70 let. Ministerstvo ve věcném návrhu uvádí, že chybějící strop růstu důchodového věku snižuje důvěru lidí v důchodový systém, a proto by měl být v současnosti stanoven limit na věku 65 let.

Zmíněný strop by ale nebyl neměnný. „Pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému je stěžejní jeho vyváženost s demografickým vývojem,“ píše v záměru zákona ministerstvo. V pětiletých intervalech by se proto prováděly revize založené na odborných předpovědích délky života populace. Podle předpokládaných změn délky života by pak vláda předkládala Parlamentu novely upravující věk odchodu do penze.

Lidí těsně před důchodem se změny netýkají

Revize by se však netýkaly lidí, kteří by byli ve věku krátce před důchodem. Ministerstvo vycházelo při tvorbě věcného záměru zákona ze závěrů vládní důchodové komise, která navrhla, aby se věk odchodu do penze neměnil pro lidi, jimž zbývá do důchodu deset let.

Lidé, kteří nyní odcházejí do starobního důchodu, v něm podle ministerstva stráví v průměru zhruba 23 let. Pokud by důchodový věk automaticky rostl stejně jako doposud, délka života v důchodu by do roku 2060 klesla na 21,5 roku. Při uskutečnění změn navržených v záměru zákona by se ale podle úřadu život v důchodu naopak asi o rok prodloužil.

Podle dřívějších informací ministerstva by norma měla platit od roku 2017. Ministerstvo pracuje také na paragrafech, které by nově upravily odvody. Bezdětní by platili víc, rodiče více dětí naopak méně. Návrh by měl také platit od ledna 2017.