Ministerstvo průmyslu: Vedení ERÚ pod služební zákon nepatří

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje, aby vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nespadalo pod služební zákon. Vyplývá to z materiálu MPO, který dostane v pondělí pro informaci vláda. Vláda přitom v polovině ledna projednala informaci ministerstva vnitra, které tvrdí, že předsedkyně úřadu Alena Vitásková pod služební zákon patří a do 1. března by měla složit služební slib. Pokud by Vitásková slib složila, nebude moci v čele úřadu stát kvůli tomu, že čelí obžalobě.

Vnitro dnes nechtělo návrh MPO komentovat. „Ministerstvo vnitra zásadně nekomentuje vládní materiály dříve, než je projedná vláda. To platí i v tomto případě,“ řekl Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva.

Nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem ve vedení ERÚ nastal od začátku letošního roku. Úpravu energetického zákona, která měla potvrdit, že Vitásková zůstane ve funkci až do konce července příštího roku, kdy ji končí mandát, poslanci loni nestihli schválit a letos 20. ledna vrátili uvedený materiál zpět do druhého čtení k přepracování.

Vitásková odkazuje na energetický zákon

Podle ministerstva vnitra proto Vitásková spadá pod služební zákon. Šéfka ERÚ však s tímto výkladem nesouhlasí a říká, že služební slib nesloží. Odkazuje se přitom na energetický zákon, podle kterého ji může odvolat pouze prezident. S tím v aktuálním dokumentu souhlasí i MPO.

Podle ministerstva průmyslu je v mezidobí od začátku ledna letošního roku do konce července příštího roku možno na vedení ERÚ pohlížet jako na osoby, které nejsou ve státní službě. MPO to odůvodňuje tím, že předseda energetického úřadu je nyní statutárním zástupcem ERÚ a do budoucna má být jako člen nové Rady ERÚ ze zákona o státní službě výslovně vyloučen.

Pět členů v radě

Rada ERÚ má vzniknout po skončení mandátu Vitáskové příští rok. Má mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky.

MPO v dokumentu dodává, že zákonodárce podřadit vedení ERÚ pod režim zákona o státní službě nezamýšlel. Jako podpůrný argument lze podle něj uvést především fakt, že z režimu zákona o státní službě jsou vyloučeni všichni budoucí členové rady ERÚ.

Dvě obžaloby

Vitásková čelí spolu s dalšími devíti lidmi obžalobě v případu, který projednává brněnský krajský soud. Podle obžaloby se dopustila zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren v Chomutově, které údajně dostaly od ERÚ povolení k provozu za sporných okolností.

Vitásková, která u soudu popřela, že má cokoli společného s údajnými podvody, je také obžalovaná kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně ERÚ. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun. Vitásková je přesvědčena o tom, že energetický zákon nepřekročila a chce se bránit soudně.