Ministerstvo radí firmám, jak se vypořádat s důsledky sankcí vůči Rusku

Česká ekonomika přijde kvůli krizi na Ukrajině zhruba o 2,5 miliardy korun, ohroženo je až 830 pracovních míst. Proto jsme shromáždili konkrétní rady a kontaktní údaje, které mohou exportérům pomoci.

České firmy se obávají dopadů mezinárodních sankcí vůči Rusku na svoji ekonomiku. A chtějí po státu recept, jak co nejvíce snížit možné dopady a rizika spojená s přiškrcením obchodu s významným partnerem. Na 180 českých podniků se proto obrátilo na ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s žádostí o radu, zda se právě jich týkají sankce Evropské unie proti Rusku.

Prvních 120 firem se 12. srpna setkalo na informační schůzce pořádané ministerstvem. „Cílem této schůzky bylo informovat firmy o technických otázkách spojených se sankcemi a vyjasnit si, kterých oblastí se sankce týkají. V případě, že se se sankce dotýkaly aktivit přítomných firem, mohli jejich zástupci využít setkání k tomu, aby se informovali, jak dále postupovat,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Účastníci si vyslechli informace z úst zástupců Licenční správy MPO, Finančního analytického útvaru Ministerstva financí a Generálního ředitelství cel.

Protože se z kapacitních důvodů nemohlo setkání zúčastnit více podniků, uskuteční MPO ještě v průběhu srpna druhé obdobné setkání. Podle vyjádření Miroslava Kynčla z Odboru komunikace a marketingu MPO to pravděpodobně bude v posledním srpnovém týdnu, což ministerstvo ještě upřesní. Budeme o to samozřejmě informovat na stránkách BusinessInfo.cz.

Kromě toho se bude MPO ve spolupráci s ministerstvy zahraničí a financí podílet na uspořádání další obdobné akce, která se uskuteční 21. srpna od 14 do 16 hodin v Černínském paláci a osobně se jí zúčastní i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Riziko zhoršení financování

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek již v minulých dnech avizoval, že sankce vůči Rusku budou mít v české ekonomice negativní dopad v objemu zhruba 2,5 miliard korun a že je ohroženo až 830 pracovních míst. Podnikatelé jsou pesimističtější. „Přímé dopady by se mohly pohybovat v řádech miliard až desítek miliard korun,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Podle šetření SP ČR mezi tuzemskými firmami z června 2014 zhruba třetina firem podnikajících na ruském trhu avizovala, že se jich mohou sankce přímo dotknout. Jen za prvních pět měsíců letošního roku poklesl český export do Ruska o 1,2 miliardy korun. Důvodem bude zřejmě zejména zpomalení dynamiky růstu ruské ekonomiky a snižování poptávky.

Zástupci exportérů poukazují na riziko ztížení financování, neboť sankce mají postihnout velké ruské banky. Problémy mohou nastat zejména v oblasti energetiky a investičních celků. Potíže by podle zástupců firem mohly nastat například při dodávkách obráběcích a tvářecích strojů.

Firmy proto požadují vytvoření krizového štábu za účasti předsedy vlády a ekonomických ministrů, který by řešil problém dopadů sankcí Evropské unie vůči Ruské federaci na tuzemské firmy a odvětví a reciproční sankce ruské strany.

„Situace se zřejmě bude zhoršovat a dopady na naše podniky a celá odvětví mohou být citelné. Považujeme za účelný vznik krizového štábu v čele s premiérem a za účasti ekonomických ministrů a také zaměstnavatelů a podnikatelů, exportérů a investorů,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něj by měl krizový štáb monitorovat zprávy z Unie a z Ruska, koordinovat poskytování těchto informací, vyhodnocovat informace a návrhy podnikatelské sféry a navrhovat postup.

Premiér ustanovil skupinu pro hodnocení dopadů sankcí

Premiér Bohuslav Sobotka již ustavil Pracovní skupinu pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize, její první zasedání se uskutečnilo 12. srpna za účasti zástupců ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zemědělství, ministerstva zahraničních věcí a vybraných sociálních a hospodářských partnerů.

„Cílem činnosti pracovní skupiny je vyhodnotit data ze sektorů dotčených sankcemi jak ze strany EU, tak ze strany Ruské federace. Zaměříme se na reálné dopady sankcí na české firmy, zmapujeme přístup ostatních členských států, včetně názorů na kompenzace na evropské úrovni, a debatovat budeme o posílení exportních možností českých firem,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti a vedoucí pracovní skupiny Tomáš Prouza.

Vláda a ústavní činitelé by měli podle průmyslníků intenzivně začít vyjednávat se zeměmi Visegrádské čtyřky a se Spolkovou republikou. „Postup by bylo vhodné koordinovat. Obávám se, že výrazně mohou být sankcemi a recipročními sankcemi postiženy právě země Visegrádu. Ruská odveta bude zřejmě teritoriálně diferencovaná a její důsledky budou odlišné podle zemí,“ uvedl Jaroslav Hanák. Připomněl také, že krizový štáb vzniknul již například v době nástupu hospodářské krize.

Jaroslav Hanák rovněž požaduje stabilizaci dozorčích rad České exportní banky ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP, což by mohlo zvýšit akceschopnost těchto proexportních institucí.