Ministerstvo školství zveřejnilo kompletní znění státních maturit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo školství dnes oficiálně zveřejnilo všechny testy použité při státních maturitách. Kompletní znění otázek včetně správného řešení je k dispozici na webu novamaturita.cz. Řada testů ale unikla na internet již dříve. Centrum pro přípravu maturit Cermat původně znění státních maturit s odkazem na ochranu autorských práv vůbec zveřejnit nechtělo. Šéf Cermatu Pavel Zelený dnes řekl, že proti výsledkům testů se odvolalo asi 900 studentů, propadlo jich přitom 17 tisíc.

Testy už napadli studenti, ředitelé i odborníci, v otevřených dopisech ministru školství (VV) vyčetli, že otázky byly nejednoznačné a nepovedou ke zvýšení kvality vzdělávání. Dobeš proto po nátlaku rozhodl o zveřejnění. Ministerstvo si také nechalo udělat analýzu testů, na jejímž základě čtyři otázky vyřadí.

„Jednalo se o nejednoznačnost v jedné úloze v základní verzi z ruského a jedné z českého jazyka (šlo o úlohu pro žáky se speciálními podmínkami) a po jedné úloze z němčiny a zeměpisu kvůli konstrukční a technické vadě. V těchto případech za ně žáci obdrželi plné bodové hodnocení, takže je vada v celkovém hodnocení nepoškodila,“ uvedl Zelený.

Žádost o přezkum testů si prý do dneška podalo asi 800 až 900 studentů, Cermat jich prý očekával mnohem víc. Žádost o přezkum písemných prací podávají kraje, těchto žádostí přišly asi čtyři stovky. Protože písemné práce nebyly hodnoceny strojově, ale přímo kantory ve školách, je prý pravděpodobné, že se v některých případech chyby v hodnocení najdou.

Zelený: Testy byly vysoce kvalitní

Na kritiku studentů a odborníků kolem spolku Eduin, podle kterých byly testy nejednoznačné a některé otázky se netýkaly daného předmětu, reagoval Zelený s tím, že podle jejich zpětného hodnocení byly testy naopak „vysoce kvalitní“.

Obsah testů prý vzniká na základě takzvaného katalogu požadavků ke zkoušce, tedy dokumentů, podle nichž se dané předměty vyučují. Každá otázka prý projde tříkolovým hodnocením, kdy se ověřuje původnost a odpovídající náročnost. „Sleduje se zde i to, zda je test obsahově, tematicky a genderově vyvážený,“ upozornil Zelený.

U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn. Celkem tak neuspělo 29,2 procenta maturitního ročníku. Nejhůře dopadli studenti odborných škol, hlavně učilišť a nástavbových oborů. Zhruba na 30 školách pak neuspělo kolem 70 procent ročníku, ministr již dříve novinářům řekl, že kvůli výsledkům maturit se některé školy dostanou do existenčních potíží.