Ministerstvo vnitra se ubránilo, pokuta 150 tisíc od ÚOHS neplatí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o pokutě ve výši 150 tisíc korun, kterou před dvěma lety udělil ministerstvu vnitra za pochybení ve veřejné zakázce na zabezpečení krizové komunikace. ÚOHS bude muset o postupu ministerstva rozhodnout znovu, při svém rozhodování ale bude vázán postupem brněnského krajského soudu a také Nejvyššího správního soudu. Spor se vedl o způsob výpočtu ceny zakázky a z něj vyplývající podoby zveřejnění zakázky.

Vnitro před pěti lety vybralo a následně i podepsalo smlouvu s Telefónikou O2 na zřízení služby přednostního volání pro účastníky krizové komunikace, tedy zejména pro členy hasičského záchranného sboru, záchranné zdravotnické služby a policie. Firmu ale vnitro nevybralo ve veřejně vyhlášeném řízení, ale v zakázce malého rozsahu a oslovením několika konkrétních firem, neboť podle ministerstva neměla dostatečně vysokou hodnotu.

Podle ÚOHS ale vnitro zakázku podhodnotilo. Podle výpočtu antimonopolních úředníků měla zakázka hodnotu nejméně 49,9 milionu korun, a ministerstvo proto mělo řízení vyhlásit jako veřejné. To by mohlo přilákat více zájemců, kteří by mohli případně předložit i lepší nabídku než Telefónica.

V zakázce hledalo vnitro firmu, která bude po tři roky poskytovat možnost přednostního volání nejméně 15 tisícům účastníků krizové komunikace. Ministerstvo tvrdilo, že hodnotu zakázky tvořila pouze cena za zřízení možnosti přednostního volání Telefónikou, kterou by platilo ministerstvo. Do celkové ceny se tak podle vnitra neměly počítat i paušály, které by poté na základě již dobrovolných smluv s Telefónikou platili samotní účastníci krizové komunikace. Podle ÚOHS se ale měly do ceny zakázky zahrnout i výše paušálů.

Krajský soud v Brně rozhodoval o pokutě již podruhé. Loni v listopadu sankci potvrdil, Nejvyšší správní soud (NSS) ale jeho rozhodnutí na konci června zrušil a vrátil soudu zpět k novému projednání. Nyní krajský soud rozhodl znovu, přičemž se ve svém rozhodování řídil argumenty NSS. V klíčové otázce, jak měla být vypočítána cena zakázky, se NSS postavil na stranu ministerstva. Důvodem bylo právě to, že smlouvy účastníků krizové komunikace byly dobrovolné, tito účastníci mohli využít i jiné způsoby komunikace, a paušály tak neměly být podle NSS do ceny zakázky zahrnuty.

Tím se bude muset v novém rozhodování řídit i antimonopolní úřad. „Tak jako byl zdejší soud vázán právním názorem NSS, je žalovaný (ÚOHS) v dalším řízení vázán právním názorem vysloveným v rozsudku zdejšího soudu,“ uvedl předseda senátu brněnského krajského soudu David Raus.