Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se stal členem hnutí ANO

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: CTK

V pátek se ministr spravedlnosti Robert Pelikán stal členem hnutí ANO. Dnes to oznámil. Nestraníky ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) tak dále zůstávají už jen ministr dopravy Daniel Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba za ANO).

O rozšiřování členské základny v pátek mluvil předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš v souvislosti s problémy ANO v některých regionech. Mrzí ho prý, když hnutí dělá s přijímáním členů problémy. Jen v Praze podle něj delší dobu čeká asi 350 zájemců o členství, zmínil se i o Pelikánovi.

Ve vládě má ANO nyní čtyři zástupce. Kromě Babiše a Pelikána to je ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec. Sociální demokracie má v kabinetu včetně Sobotky osm zástupců. Členkou ČSSD se v polovině září stala ministryně školství Kateřina Valachová. Tři ministry má pak ve vládě KDU-ČSL.

Pelikán je spokojen s podmínkami v Drahonicích
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je spokojen s podmínkami, v jakých žijí běženci v zařízení v Drahonicích na Lounsku. Řekl to dnes po návštěvě bývalé věznice, jejíž ostrahu převzala tento týden od policie Vězeňská služba. V minulosti Pelikán kritizoval podmínky jako nepřiměřeně přísné.
Když si vezmu, že tohle zařízení jsme v dost strašném stavu předali vnitru před dost krátkou dobou, tak je to tady velmi dobré, lidé se velmi snaží,“ řekl ministr. „Jsem spokojený, je to velký rozdíl proti tomu, co jsem viděl dřív,“ dodal.
Režim v zařízení, jehož kapacita 240 osob je nyní naplněna zhruba z poloviny, je podle Pelikána poměrně volný. Vyzdvihl i vybavení uvnitř areálu nebo přítomnost psychologa volnočasových aktivit. „Dělá se posilovna. Je vidět snaha, aby to tu ti lidé měli co nejpříjemnější,“ doplnil Pelikán.
Vězeňská služba tento týden převzala od policie vnější ostrahu areálu. „Musíme dořešit výstroj, která není dělaná na pobyt venku,“ řekl ministr spravedlnosti. Pelikán uvolnil na ostrahu zařízení v Drahonicích na žádost ministerstva vnitra z Vězeňské služby 70 lidí. V zařízení dál pracují i lidé z najaté bezpečnostní agentury.
Podle informací ČTK jsou v Drahonicích běžné konflikty mezi ubytovanými. „To víte, když zavřete na jedno místo tolik lidí z nejrůznějších zemí a ještě v dost složité životní situaci, tak je jasné, že konflikty budou vznikat,“ řekl na dotaz ČTK Pelikán. „To je výhoda lidí z vězeňské služby, oni jsou na něco takového zvyklí, pro ně je to standardní práce, jsou to profesionálové,“ doplnil.
Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, kritizují některé nevládní organizace, ČR za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva. Ke kritice se dříve připojil také vládní výbor pro práva cizinců a rovněž právě ministr Pelikán. Za oprávněné ale považují některé výtky i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a europoslanec za ANO Pavel Telička. Dienstbier tvrdí, že vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu právní řád nedovoluje.

Dušan Šrámek: Pelikán zatím své waterloo nepotkal