Ministr Výborný zemědělce zklamal, chystají další protesty. Nemá konkrétní návrhy, říkají

Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček, ČTK/P. Sznapka, ara

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) a Zemědělského svazu (ZS) vyzvalo zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. Pokud ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží konkrétní návrhy na podporu zemědělství, protest se konat nemusí, uvedli zástupci organizací po dnešním jednání se šéfem resortu, které je zklamalo. Novinářům představili pět požadavků, které vůči Výbornému a vládě mají.

Prezident AK ČR Jan Doležal od dnešního jednání očekával konkrétní návrhy pomoci českému zemědělství. „Ale já jsem tam slyšel jen nějaké obrysy,“ uvedl. Jednání proto označil za zklamání.

Výborný dnes odpoledne řekl novinářům, že zástupcům Agrární komory a Zemědělského svazu bude schopen v řádu hodin sdělit, zda se dohodl na některých návrzích podpory sektoru s koalicí. „Budeme jednat teď večer, možná i zítra,“ řekl ministr.

Zástupci zemědělců dnes přesto vyzvali k přípravě protestní akce na příští čtvrtek. „Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat, uvedl předseda ZS Martin Pýcha. Zemědělci podle něj mají vůči ministrovi a vládě pět konkrétních požadavků. Požadují podpořit zaměstnanost na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrátit národní podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit úroveň zdanění půdy na původní úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky EU.

Čtvrtým požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců. “To znamená nejenom ministr zemědělství, ale i ministr průmyslu a premiér budou aktivně obhajovat zájmy zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou. Týká se to také evropských poslanců, protože se k tomu bude vyjadřovat Evropský parlament,„ uvedl Pýcha. Posledním požadavkem zemědělských organizací je, že pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských či národních zdrojů, aby tak Česko učinilo v maximální možné výši.

Z údajů na webu Prahy vyplývá, že ZS na březen ohlásil několik shromáždění. Ve čtvrtek 7. března jsou nahlášené akce před ministerstvem zemědělství, úřadem vlády, na Malostranském a Václavském náměstí a také na Letenské pláni. Na stejných místech jsou shromáždění hlášená i v týdnu od 11. března.

Konkrétní podobu protestní akce by zástupci zemědělců měli představit v úterý. Zatím předpokládají, že do hlavního města přijede zemědělská technika, že se bude konat demonstrace a protest před Úřadem vlády. Doležal zdůraznil, že demonstrace nemá být politická, ale má směřovat ke splnění konkrétních požadavků. Podle Pýchy by zemědělci protestovali tak dlouho, dokud by jim vláda nevyhověla. “Momentálně na nás vnímáme obrovský tlak, aby protesty byly. Zemědělci si uvědomují, že se o nich nerozhodne na poli, ale na úřadu vlády,„ uvedl Pýcha.

Zástupci svazů počítají s velkou účastí, přestože zrovna začínají přípravy na jarní práce. K účasti na protestu Doležal vyzval také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a členy Asociace soukromého zemědělství i nečleny jakékoliv další organizace.

Proti zemědělské politice Evropské unie protestovali čeští zemědělci už minulý čtvrtek, kdy k hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Farmáři protestovali také v centrech některých velkých měst. O tři dny dříve část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Od tohoto protestu se hlavní zemědělské organizace distancovaly.