Ministrem práce se stane Koníček, Kohout povede resort zahraničí. Špicar odmítl

František Koníček

František Koníček Zdroj: Euro Martin Pinkas

Počet ministrů vlády Jiřího Rusnoka se dále rozrůstá. Do čela ministerstva práce a sociálních věcí zamíří bývalý poslanec za sociální demokraty a exšéf Lesů ČR František Koníček, ministrem zahraničních věcí bude někdejší diplomat člen ČSSD Jan Kohout, ministrem školství by měl být Dalibor Štys a ministrem zdravotnictví Martin Holcát.

Koníček po ranním setkání s Rusnokem uvedl, že se stane šéfem resortu práce. „Nabídku jsem obdržel, a sice na post ministra práce a sociálních věcí, a nabídku jsem přijal,“ řekl novinářům Koníček. „Kdo zná mé cívíčko (životopis), tak asi ví, že já jsem nikdy žádné výrazné politické ambice neměl a mně jde spíš o věcné manažerské řízení,“ dodal. V minulosti Koníček na resortu práce a sociálních věcí půsopbil jako náměstek. Od roku 2005 do roku 2006 byl poslancem za ČSSD, poté rok vedl Lesy ČR.

Kohout na rozdíl od Koníčka není ministerským nováčkem, resort zahraničí vedl už v úřednické vládě Jana Fischera. „Za hlavní priority považuji stabilizaci resortu, procesní i personální, včetně obnovení procesu střídání velvyslanců,“ uvedl. To se zastavilo kvůli sporu o jmenování velvyslanců mezi prezidentem Milošem Zemanem a odcházejícím ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Novým ministrem školství by pak měl být Dalibor Štys, přírodovědec a zaměstnanec ministerstva školství. Štys to řekl serveru Česká pozice, jméno nového ministra poté ČTK potvrdil i mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. „Osloven jsem byl a nabídku jsem přijal,“ cituje server Štyse. Štys od loňska vede na ministerstvu školství odbor výzkumu a vývoje. Předtím pracoval pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, kde založil Ústav fyzikální biologie v Nových Hradech.

Štys by tak měl v křesle vystřídat svého dosavadního šéfa Petra Fialu, který nabídku premiéra Jiřího Rusnoka na pokračování v čele resortu odmítl. Rusnok poté oslovil i rektora Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondráka, ten ale rovněž odmítl. Do čela školství se spekulovalo také o někdejších ministrech školství Miroslavě Kopicové nebo Eduardu Zemanovi.

Profesor Štys vystudoval fyzikální chemii na Univerzitě Karlově. Poté působil v Akademii věd ČR, na univerzitě ve švédském Lundu a od poloviny 90. let na Jihočeské univerzitě.

Novým ministrem zdravotnictví by měl být Martin Holcát, náměstek pro léčebně preventivní péči ve Fakultní nemocnici Motol. Nabídku na ministerský post dostal Holcát od premiéra Jiřího Rusnoka ve čtvrtek. Dnes Holcát serveru iHned.cz potvrdil, že nabídku přijal. Na ministerstvu zdravotnictví Holcát působil v minulosti jako náměstek.

„Ve zdravotnictví se pohybuji od roku 1996, zkušenosti mám a myslím, že je potřeba nějakým způsobem pokračovat dál,“ řekl Holcát. V čele ministerstva zdravotnictví by vystřídal Leoše Hegera (TOP 09).

Špicar odmítl

Nabídku na řízení resortu životního prostředí naopak odmítl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. V omezeném čase, který bude mít tato vláda k dispozici by s největší pravděpodobností nebylo možné dostatečně kvalitně připravit a prosadit legislativní návrhy, které považuji za klíčové, jako je například zákon o odpadech a další,“ vysvětlil pro ČTK.

Ještě dnes by se měl vyjádřit i ministr obrany Vlastimil Picek, kterého Rusnok oslovil jako jediného člena odcházející vlády.

Skupinu již jistých ministrů Rusnokovy vlády v pátek doplnil bývalý ředitel České televize Jiří Balvín, který přijal místo ministra kultury. Už dříve na Rusnokovu nabídku kývli Martin Pecina, který bude stát v čela vnitra. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) bude ministryní spravedlnosti a zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničíJan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí | Euro Martin PinkasJan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí

Do Rusnokovy vlády tak míří nejméně tři ministři z ČSSD. Strana se proti tomu od inulého týdne bouří. „Na vzniku Rusnokovy vlády se ČSSD nepodílí a nevysílá do ní žádné své členy. Ti, kteří tam přesto vstoupí, by měli z ČSSD odejít,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc ale krotí rozjitřené emoce. „Já v tomto smyslu myslím, že bychom neměli být hysteričtí. Ta vláda je přepokládám přechodná a to, co je důležité, je abychom se snažili všichni přesvědčovat ostatní strany směrem k tomu, aby byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a konaly se v září volby,“ řekl.