Miroslav Kalousek: Moc je pro Zemana důležitější než ukončení politické krize

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Podle místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska prezident Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně už podruhé přiznal přímou souvislost mezi červnovým policejním zásahem a politickými změnami, které prosazuje.

E15.cz : Zeman TOP 09 vytkl, že po demisi Petra Nečase nejprve podporovala předčasné volby a pak po třech dnech otočila. Bylo to tak?

Pan prezident, jak je jeho dobrým zvykem, pravdu posouvá do polopravdy. My jsme mu tehdy řekli, že pokud by v Poslanecké sněmovně nebyla politická většina pro podporu vlády a bylo by nezbytné postavit vládu úřednickou, tak bychom pro předčasné volby byli. Ani ve snu nás nenapadlo, že by se našel prezident republiky, který bude jmenovat úřednickou vládu v okamžiku, kdy je jasná politická většina. Tak daleko naše představivost nešla.

E15.cz : Zřejmě nesouhlasíte s výrokem Zemana, že na rozdíl od druhého pokusu mohl při tom prvním riskovat.

Přeložím to do češtiny. Při prvním pokusu se mohu chovat k vlastní zemi zcela neodpovědně, v tom druhém už musím být trochu odpovědnější. Chcete takového prezidenta?

E15.cz: Zeman nevyloučil, že pověří sestavením vlády Miroslavu Němcovou. Je to reálné?

Vyloučit se to samozřejmě nedá, neboť duch svatý, jak známo, vane, kudy chce. Moc tomu ale nevěřím. Myslím si, že panu prezidentovi nezáleží na ničem jiném, než na vlastní moci. On skutečně dosáhl toho, že ČSSD a KSČM se pod jeho vlivem sloučily uvnitř SPOZ. A této sjednocené levici chce dělat lídra a vykonávat reálnou moc. To je pro něj mnohem důležitější než ukončení politické krize.

E15.cz: Nakolik je pravděpodobné, že druhý pokus svěří šéfovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi?

O tom nechci spekulovat. Jsem si jistý tím, že pan prezident udělá všechno proto, aby posílil vlastní moc bez ohledu na to, co je v zájmu politické stability a demokracie.

E15.cz: Dokud podle Zemana olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan neukončí vyšetřování, zůstane u moci Rusnokova vláda. Jak chápete tato slova?

To je něco naprosto skandálního. Pan prezident už podruhé přiznal přímou souvislost mezi červnovým policejním zásahem a politickými změnami, které prosazuje. Pokud bude své rozhodování odvozovat od toho, co dělají orgány činné v trestním řízení, pak je zřejmé, že jsou jejich kroky koordinované. Miloš Zeman nám v podstatě sdělil, že o ukončení politické krize rozhodne doktor Ištvan. To je absurdní situace. Státní zastupitelství, které dlouhá léta usilovalo o nezávislost na politické moci, se díky panu prezidentovi dostalo do situace, že politická moc je zcela závislá na státním zastupitelství. Je evidentní, že vůbec nemá promyšlené své ústavní pravomoci, že nechápe svoji ústavní roli.

E15.cz: Co za takové situace může pravicová koalice dělat? Budete neustále zdůrazňovat svoji stojedničkovou většinu a přesvědčovat Zemana, aby vám svěřil druhý pokus?

Většina v Poslanecké sněmovně bude dělat to, co ji ústava ukládá. To znamená, že bude vykonávat všechny své kompetence vůči prezidentovi republiky i nelegitimní vládě tak, aby co nejvíce ochránila zájmy demokracie.

E15.cz: Nestálo by přece jen za to, abyste se dohodli s levicí na předčasných volbách?

Předčasné volby by znamenaly, že nelegitimní Zemanova vláda, která se zatím neprezentuje ničím jiným než personálními čistkami, bude dva měsíce u moci bez politické kontroly. Něco takového nelze připustit. Naopak je třeba kontrolu zesílit.

E15.cz: Dobře. Ale v takovém případě může kabinet vládnout až do příštího května.

Jistě. Ale pod přímou parlamentní kontrolou. I když Poslanecká sněmovna nemůže zabránit personálním čistkám, je v její moci, aby nedovolila neefektivní veřejné výdaje.

E15.cz: Takže klíčový návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok neprojde.

U státního rozpočtu nezáleží jen na tom, jaký je, ale komu ho schvalujete. Schválením rozpočtu předáváte vládě obrovské pravomoci nad zhruba jedním bilionem korun. A je tady snad někdo, kdo by byl ochoten svěřit někomu, komu nevěří, tak velké finanční prostředky? Suverénem nad státním rozpočtem není vláda ani prezident republiky, ale sněmovna. Pokud se má chovat jako řádný hospodář, může svěřit peníze jen tomu, komu věří.

E15.cz: Pokud tedy bude současná vláda u moci ještě několik měsíců, je třeba počítat s rozpočtovými provizoriem. Je to tak?

To záleží na panu prezidentovi. Jestli se i nadále bude chovat nezodpovědně, tak ponese odpovědnost i za rozpočtové provizorium.

E15.cz: Dovedete si představit nějaký návrh zákona, který by pravice podpořila? Napadají mě třeba doprovodné normy k občanskému zákoníku.

Nad tím kterým návrhem lze diskutovat, obecně je těžké říkat něco dopředu. To je možné jen u státního rozpočtu.