Místo rektorů akce D.O.S.T. - na Hrad dorazil kontroverzní novinář A. B. Bartoš

Kontroverzní publicista A. B. Bartoš na slavnostním aktu na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října (Foto Vít Hassan)

Kontroverzní publicista A. B. Bartoš na slavnostním aktu na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října (Foto Vít Hassan) Zdroj: Vit Hassan

Mezi oficiálními hosty pondělního ceremoniálu, který se na Pražském hradě konal u příležitosti předávání státních vyznamenání, byl i Adam B. Bartoš, publicista známý svými antisemitskými a extremistickými názory.

Zatímco prezident Miloš Zeman na Pražský hrad nepozval většinu bývalých premiérů a také dva rektory vysokých škol, kteří jej v minulosti kritizovali, mezi hosty se objevil A. B. Bartoš. Dokládají to fotografie Víta Hassana, redaktora serveru Pražský zpravodaj.

„Zahlédl jsem jej u vstupu na První nádvoří Pražského hradu, kam pouštěli jen exkluzivně pozvané hosty. Novináři tímto vchodem nesměli,“ řekl E15.cz Hassan s tím, že Bartoš šel na ceremoniál v doprovodu redaktora serveru Parlamentní listy Lukáše Petříka. Zatímco některé hosty pořadatelé důkladně prověřovali, Bartoš vchodem pro pozvané prošel bez potíží, dodal Hassan.

Bartoš ale tvrdí, že se účastnil pouze rautu. „Nebyl jsem pozván, na rozdíl od minulých let, oficiálně, ale byl jsem tam pouze jako novinář,“ vysvětlil. To ale Hassan odmítá. „Pan Bartoš lže. Mně pořadatelé u hlavního vchodu sdělili, že tímto vchodem novináři nesmějí,“ řekl.

Podle prezidentovy mluvčí Hany Burianové Bartoš na seznamu zvaných hostů nebyl. „Pokud byl přítomen, ať již ve Vladislavském sále, či ve Španělském sále, pak jedině jako doprovod někoho ze zvaných hostů,“ uvedla. Každá pozvánka totiž platila pro dvě osoby.

Díky za kampaň

Za pozváním by mohla být „výpomoc“ Bartoše v nedávné Zemanově prezidentské kampani, ve které často Zemanův tým informace z Bartošových textů využíval. Mělo jít například o informaci, že v sídle, kde pobývá manželka Karla Schwarzenberga Therese, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi. Ukázalo se však, že sídlo její rodině nepatří už 300 let. Zeman nejprve svaloval vinu na štáb, pak se ale svému protikandidátovi omluvil.

Podle serveru Česká pozice byla slova „(Schwarzenberg) cíleně zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho manželka Therese, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi,“ přímou citací Bartošova textu z webu freeglobe.parlamentnilisty.cz. Podobně Zeman v kampani citoval z jiného Bartošova článku, tentokrát o údajném Schwarzenbergově spojení s Františkem Mrázkem.

Klausův oblíbenec

Současný redaktor serveru Prvnizpravy.cz Bartoš pracoval do roku 2009 pro server iDnes.cz, poté začal vytvářet svůj vlastní blog, na kterém propaguje rasistické a xenofobní názory. Bartoš je signatářem iniciativy D.O.S.T Ladislava Bátory. Svými extremistickými názory se nijak netají, na svém blogu je například vyfotografován s knihou Henryho Forda Mezinárodní Žid.

Bartoš má velmi blízko i k exprezidentovi Václavu Klausovi, který jeho texty přebírá i na svůj web Klaus.cz. Klaus také označil Bartošův spisek Seznam pravdoláskařů za „geniální text“. Naopak kněz Tomáš Halík takový soupis přirovnal k nacistickému „Seznamu Židů a jejich pomahačů“. České i evropské židovské organizace opakovaně upozorňují na to, že Klaus se od Bartoše a jeho názorů nikdy veřejně nedistancoval.

Loni na Bartoše podal předseda Strany zelených Ondřej Liška trestní oznámení kvůli údajně rasistickému článku o časopisu Kraus.

Většina rektorů nepřišla

Prezident 28. října udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka divadelníkovi Jiřímu Suchému a filosofovi Erazimu Kohákovi. Medaili za zásluhy získali například herečka Jiřina Bohdalová či prezidentovi přátelé František Čuba a bývalý ministr průmyslu Miroslav Grégr. Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva, prezident nikomu neudělil. Stalo se tak teprve podruhé.

Slavnost provázelo několik kontroverzí. Medaili Za zásluhy odmítl převzít rocker Vladimír Mišík, který tak chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s některými Zemanovými kroky. Na Pražský hrad nedorazila také většina rektorů vysokých škol, kteří tak protestovali proti tomu, že prezident odmítl pozvat dva jejich kolegy. Konfederace politických vězňů pak prezidentovi kvůli jeho postoji ke komunismu neposlala své kandidáty na vyznamenání.

Nepřišli ani někteří z politiků, kteří se ceremoniálu obvykle účastní. Například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to odůvodnil krizí ve své straně.