Mládek: Babiš konečně pochopil situaci, navrhne půjčit OKD 700 milionů

Ministr financí a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš

Ministr financí a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš Zdroj: CTK

Stát by nakonec mohl poskytnout insolventnímu těžaři OKD provozní úvěr pro financování dalšího chodu firmy. Připustil to po jednání s vedením OKD ministr financí Andrej Babiš. Stát by podle něj těžaři mohl půjčit 700 milionů korun. Návrh smlouvy by měl být hotový do konce týdny a vláda by o ní měla jednat příští středu.

„Konečně pochopil vážnost situace OKD,“ reagoval na Babišovo oznámení ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek pro ČTK. Doufá, že ministři schválí půjčku příští středu na posledním zasedání před srpnovým volnem, protože peníze firma potřebuje v srpnu na červencové výplaty.

Babiš sliboval státní půjčku už po červnové návštěvě Karviné. V okamžiku, kdy ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek přišel na vládu s návrhem na miliardový úvěr, který by poskytla státní firma Prisko, ministr financí prohlásil, že OKD miliardu nepotřebuje. Navíc prohlásil, že v srpnu bude mít OKD na účtech dost peněz a finanční injekce by nemusela být nutná.

Z půjčky má jít asi 400 milionů korun na dorovnání očekávaných výpadků v pracovním kapitálů a 285 milionů korun na odkládané investice. Součástí požadavku byla i rezerva na neplánované mimořádné události, řekl výkoný ředitel OKD Antonín Klimša. „Jestli bude stačit 700 milionů, je předčasné. Já i celé vedení společnosti budeme dělat všechno pro to, aby k případnému čerpání rezervy na neplánované, mimořádné události skutečně nemuselo nikdy dojít,“ dodal Klimša.

Navrhovaných 700 milionů korun by podle Babiše měly OKD vystačit i na příští rok. „Určitě budu chtít, abychom si sem dali nějakého člověka, který možná by mohl jít i do managementu společnosti, nejenom do představenstva, abychom se přímo podíleli na fungování té společnosti a dohlíželi na to, aby si vylepšila pozici na trhu,“ řekl ministr.

Stejně jako vedení OKD preferuje Babiš řešení úpadku firmy formou reorganizace, kdy by po skončení insolvenčního řízení zdravá část podniku dál fungovala. Šéf OKD Dále Ekmark na začátku července uvedl, že firma bude v případě reorganizace pro financování svých provozů během roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až 1 miliardy korun. V opačném případě existuje vysoké riziko, že bude muset provoz firmy zastavit, přičemž náklady spojené s okamžitým zastavením či útlumem provozu násobně převyšují potřebu financování v reorganizaci.

Vedení OKD se ve spolupráci s insolvenčním správcem obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku s žádostí o provozní financování na začátku června. Peníze od státu mají pomoci s profinancováním útlumového programu ztrátových dolů a financování provozních potřeb, které souvisejí s insolvencí a nezbytnými investičními výdaji nutnými pro úspěšné dokončení procesu reorganizace OKD.

Opozice: Babiš neslibuje půjčku, ale dar
Pravicová opozice nesouhlasí s návrhem ministra financí Andreje Babiše (ANO) půjčit těžební společnosti OKD 700 milionů korun. „Ze svého by jim nepůjčil určitě. Z peněz daňových poplatníků ano. Bylo by fér říct, že je to stejné jako vyhodit 700 milionů,“ řekl dnes ČTK bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Že nepůjde o půjčku, ale spíše o dar, si myslí i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Předlužená OKD podle ní nebude nikdy schopna státu peníze vrátit.
„Půjčovat bude ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků. My všichni tak finančně přispějeme firmě, která se vlastní vinou dostala do problémů,“ uvedla Udženija. Soudí, že stát má a může řešit důsledky krachu firmy třeba formou rekvalifikačních kurzů pro horníky nebo snahou přivést do regionu investory. „Je ale naprosto šílené ´půjčovat´ společnosti OKD peníze a dívat se, jak další miliarda mizí v jednom velkém černém tunelu,“ uvedla.
Poslanec KSČM z Moravskoslezského kraje Miroslav Opálka řekl ČTK, že je ve svém názoru trochu rozpolcen, protože zná sociální problematiku tohoto kraje včetně vysoké nezaměstnanosti, a je pro to, aby stát napravil své chyby vůči občanům, kterých se dopustil špatnou privatizací, dojednanými smlouvami i kontrolou. Na druhé straně vnímá argument, že jde o soukromý subjekt, který se podle něj vůči státu nezachoval dobře.

400 milionů jen na upravení finančního nastavení

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša řekl, že nyní firma není v černých číslech. Kapitál 400 milionů korun potřebuje OKD k upravení finančního nastavení. Nyní firma musí například drtivé většině dodavatelů platit předem. K přenastavení potřebuje dodatečný kapitál, který by měl situaci stabilizovat.

„V této chvíli souhlasím s tím, že nejlepší budoucnost pro společnost je její restrukturalizace. Samozřejmě je to nepříjemná situace, protože jde o společnost soukromou, která byla špatně zprivatizována, byla brutálně vytunelovaná, ale vzhledem k tomu, že kdyby došlo na konkurz, tak by to určitě mělo katastrofální dopady na celý region, už tak to má negativní dopady, tak samozřejmě stát musí konat,“ řekl Babiš. Stát podle něj firmě půjčí za podmínky, že jeho pozice bude dominantní a stát bude mít zásadní vliv na fungování společnosti i její osud.

Klimša řekl, že první na seznamu restrukturalizačních kroků je Důl Paskov. Jako ztrátový ho chce firma co nejdřív zavřít. „Pokud reorganizace bude schválena, věřím, že se prioritně začne řešit i budoucnost Dolu Paskov,“ řekl Klimša. Věřitelé budou o OKD rozhodovat na schůzi 10. srpna.

Pokrytí výdajů

Mládek chtěl původně miliardu pro OKD rozdělit tak, že 400 milionů korun pokryje provozní výdaje. Dalších 280 milionů korun by dostala OKD na nutné investice, aby mohla těžit minimálně do konce roku. Zbylých 320 milionů korun by byla rezerva na mimořádné události, které by uvolňoval Český báňský úřad po souhlasu ministerstva financí.

„Pokud by se nepodařilo zajistit externí financování, vedení společnosti by mohlo zahájit plán urychleného zastavení provozů a to bezpečným a řízeným způsobem, aby ochránilo zdraví a bezpečí svých zaměstnanců, svůj majetek a životní prostředí“, konstatoval Ekmark.

Klíčovým datem pro další osud OKD bude 10. srpen. Poprvé se sejde věřitelský výbor, který bude rozhodovat o navrženém plánu reorganizace firmy.