Mládek: Existuje shoda na prolomení limitů těžby na dole Bílina

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v Ústí nad Labem prohlásil, že je shoda na prolomení limitů těžby na dole Bílina. Zásoby z Bíliny zajistí podle ministra uhlí pro české teplárny. Navíc mohou těžaři pokračovat v těžbě v lomu ČSA i v rámci současných limitů, a to metodou ražení chodeb, takzvanému chodbicování, či stěnování.

Vláda v září rozhodne, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části.

„Mám z toho pocit, že se spíše uvažuje o prolomení (limitů) na Bílině a zachování na dole ČSA,“ řekl po vyjádření Mládka na zastupitelstvu starosta Horního Jiřetína a krajský zastupitel Vladimír Buřt (SZ).

Zatímco dříve se Mládek přikláněl k variantě demolice asi 170 domů v obci, se přímo nevyjádřil. „Můj názor zná premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), já chci nejprve mluvit s tripartitou,“ řekl. Tripartita zasedá na konci července. Sobotka se kloní k variantě, která nebude znamenat bourání lidských obydlí. Naopak těžaři jsou pro úplné prolomení limitů, argumentují zejména nezaměstnaností.

Můj názor zná premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), já chci nejprve mluvit s tripartitou

V Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Podle zprávy poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, kterou citoval ministr, přímo v ČSA pracuje 1941 lidí, pak jsou ještě dodavatelské firmy závislé na těžbě. „Podle tohoto odhadu by něco mezi 3400 až 4800 lidí přišlo o práci při uzavření dolu ČSA. Na Bílině by to bylo někde mezi 5250 a 7500,“ řekl Mládek. Životnost dolu ČSA by se podle něj mohla prodloužit metodou chodbicování či stěnování až do roku 2025.

Ministr krajským zastupitelům řekl, že z dostupných materiálů vyplývá, že je více zásob uhlí i v rámci současných limitů. „Nové zjištění je, že byly přehodnoceny zásoby. Zjistilo se, že uhlí ve stávajících limitech lze vytěžit víc, než se dosud předpokládalo,“ uvedl Mládek.

I na Sokolovsku jsou větší zásoby

Větší zásoby jsou podle něj i na Sokolovsku. Ministr také představil schválenou energetickou koncepci, která počítá s tím, že podíl uhlí na energetickém mixu bude dlouhodobě klesat. Podle něj je nutné přemýšlet o tom, co bude po uhlí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý týden připustil jako krajní variantu prolomení limitů těžby uhlí v lomu Bílina.

Pro pokrytí potřeb tepláren bude podle Mládka dostačovat prolomení limitů na dole Bílina. „To zajistí dlouhodobou perspektivu pro české teplárenství,“ řekl ministr. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.

Těžaři v těchto dnech rozeslali obyvatelům Horního Jiřetína a Černic informativní nabídky na odkoupení jejich domů. Mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová České televizi řekla, že nabídku těžaři chápou jako zahájení diskuse. Je to zatím jen informativní návrh - smlouvu o prodeji domu zatím případní zájemci podepsat nemohou. Podle Buřta je cílem nabídek znejistit obyvatele, vnést mezi ně neklid. „Určitě boj nekončí, musíme vydržet,“ uvedl. „Mám reakce, že někteří se té nabídce nevěnují, ale samozřejmě se najdou lidé, kteří jí uvěří. Větší napětí v obci necítím,“ řekl.