MPSV zvažuje zavedení kvót pro agenturní zaměstnance ve firmách

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Firmy v Česku možná v budoucnu budou muset dodržovat kvóty pro využívání agenturních zaměstnanců. V podnicích by tyto vypůjčené síly mohly tvořit jen určité procento pracovníků. To by se podle odvětví a podmínek mohlo pohybovat maximálně od pěti do 15 procent. Zvažuje to ministerstvo práce. Chystá "komplexní legislativní úpravu" agenturního zaměstnávání. Vládě ji má předložit do konce března příštího roku.

Materiál s dosavadními návrhy MPSV má ČTK k dispozici. K letošnímu 18. srpnu fungovalo v Česku 1645 agentur. Na konci roku 2005 jich bylo 1147. Největší boom zažil tento druh podnikání v roce 2008, kdy existovalo 2228 agentur. Do roku 2011 počet klesl na 1307, od té doby se opět zvedá. Na nekalé praktiky v agenturním zaměstnávání upozorňovaly odbory i neziskové organizace. Některé se zmiňovaly až o vykořisťování. Na agentury se zaměřila inspekce.

„Stále tu působí řada agentur, které se přinejmenším pohybují na hraně zákona,“ uvedla před nedávnem ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Podle ní mají agentury, které „chtějí hrát podle pravidel“, velký zájem na odbourání nepoctivých praktik.

5-15 procent. Maximálně

Podle záměru ministerstva by se v Česku mohly stanovit kvóty pro agenturní zaměstnance. Podle odvětví a podmínek podniku by mohli tvořit maximálně pět až patnáct procent pracovníků. Podíl by stanovil úřad práce. O nových pravidlech agenturního zaměstnávání jedná pracovní skupina tripartity. Na podobě kvót se zatím nedohodla.

Shoda není ještě ani na vymezení pracovních podmínek a mzdě. Ty by totiž měli mít vypůjčení zaměstnanci ve firmě srovnatelné jako kmenoví pracovníci. Vzniknout by měla také profesní komora agentur, která by dohlížela na úroveň a spolupracovala při udělování povolení k činnosti. Členství by mohlo být i povinné.

Počet žádostí o zprostředkování zaměstnání klesá

Povolení ke zprostředkování zaměstnání vydává úřad práce. Zástupci agentury musejí mít stanovenou kvalifikaci, agentura musí mít pojištění proti úpadku, žádost posuzuje i ministerstvo vnitra kvůli pořádku a bezpečnosti. V roce 2011 přijaly úřady 958 žádostí o povolení. Vydaly jich 700. Letos v prvním pololetí obdržely 374 žádostí. Celkem 97 žadatelů neuspělo. Úřad letos navrhl také odejmout 243 povolení. Celkem 106 jich už bylo odňato, u ostatních řízení pokračuje.

Podle plánů by možná agentury, které nabízejí jen poradenství a pracovníky nepůjčují, o povolení ke zprostředkování žádat nemusely. Mohlo by stačit, kdyby svou činnost úřadu práce ohlásily. Těm, které zrovna nefungují, by úředníci mohli povolení odejmout či pozastavit. Důvodů, kvůli nimž by provozovatel mohl o povolení přijít, by mohlo být víc. Mohla by to být například sankce za nevyplácení mezd. Diskuse se vede i o povinnosti agentur zřídit si bankovní záruku pro případ úpadku. Zesílit by měly kontroly.

Inspekce práce loni provedla 224 kontrol agenturního zaměstnávání. Z nich 149 se zaměřilo přímo na agentury, 75 na jejich klienty. Agentury si vysloužily 15 pokut za celkem 1,45 milionu korun, uživatelé dostali čtyři pokuty za celkem 250 tisíc korun. Nejčastěji se nedodržovaly rovné podmínky pro vypůjčené a vlastní pracovníky, pracovní doba a odměny.