Mráz Babiše nepálí. Jeho klíčový muž pracoval v Key Investments

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Josef Mráz, provozní ředitel Agrofertu a jeden z klíčových lidí ministra financí Andreje Babiše, působil déle než tři roky v brokerské společnosti Key Investments. Ta dluží stamiliony 45 věřitelům, kteří jejím prostřednictvím investovali do – jak se později ukázalo – bezcenných dluhopisů.

Mezi ošizenými jsou i některé pražské městské části, Sokolov a několik dalších měst a obcí. Policie vyšetřování případu v těchto dnech ukončila a podala návrh na obžalobu tří bývalých členů představenstva zkrachovalé společnosti. Josef Mráz ani nikdo jiný z dozorčí rady společnosti Key Investments ale mezi podezřelými nefiguruje.

Případ zkrachovalé investiční společnosti je přitom oblíbeným terčem ministra financí Andreje Babiše. Ten se však diskusi o někdejším Mrázově angažmá ve firmě Key Investments vyhýbá stejně jako jím vlastněná média, která o této kauze ráda a často píší, nejčastěji ve spojení s lidmi kolem exprezidenta Václava Klause. Otázky týdeníku Euro ohledně podnikatelské minulosti svého podřízeného ponechal ministr Babiš zcela bez povšimnutí.

Zažaluji vás

Do těsné blízkosti Andreje Babiše se ekonom Josef Mráz dostal v roce 2001, kdy se stal finančním ředitelem Aliachemu. V roce 2002 pak půl roku pracoval pro Babišovu společnost AGF Trading. Poté si Mráz na tři roky odskočil do dozorčí rady společnosti Key Investments, v níž působil od 15. listopadu 2004 do 28. prosince 2007. A právě v této době se ve firmě odehrála řada policií prověřovaných finančních operací.

Mráz odmítl týdeníku Euro na otázky ohledně svého angažmá v Key Investments odpovědět. Zastoupil jej mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Jde o umělou kauzu a umělé propojování někdejšího působení pana Mráze v orgánech dotčených společností s koncernem Agrofert a osobou pana Andreje Babiše s cílem poškodit jej. Pan Josef Mráz není veřejně činná osoba a nemá žádnou potřebu komunikovat své profesní věci s novináři. Pokud jej bude kdokoli z médií ve svých článcích skandalizovat a poškozovat, bude se právně bránit včetně možnosti podat trestní oznámení, jak to již v minulosti učinil,“ uvedl mluvčí.

Josef MrázJosef Mráz | CTKJosef Mráz

Mráz byl sdílnější v roce 2007, když vyšlo najevo, že firma Key Investments se podílela na záhadném zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse. Toho mimochodem pojilo s Andrejem Babišem velmi úzké pouto. Deníku Právo tehdy Mráz sdělil, že jako člen dozorčí rady Key Investments nesměl a ani nemohl nikdy udílet žádné pokyny.

„Dozorčí rada se ani nezabývala operacemi s akciemi Moravia Energo (zbohatnutí Grosse – pozn. red.) a také to činit nemohla, protože medializovaná transakce byla záležitostí slovenské sesterské společnosti, v jejíchž orgánech jsem nikdy nepůsobil,“ tvrdil tehdy Mráz. Dodal, že pro Babiše pracuje až od března roku 2007. Půlroční působení v AGF Tradingu, které předcházelo jeho pozdějšímu působení ve společnosti Key Investments, bagatelizoval. „Pro odlišné názory na další směřování společnosti jsem odešel,“ podotkl.

Babišovo Palermo

Mrázova slova si lze tedy vysvětlit tak, že si činný manažer na sklonku roku 2004 odešel na tři roky odpočinout do firmy, ve které téměř nic nedělal a na nic neměl vliv. Key Investments v době, kdy v ní Mráz působil, spravovala aktiva například městské části Praha 6. Prostřednictvím této firmy investovala asi 167 milionů korun v letech 2003 až 2009, což se kryje s dobou působení Mráze v její dozorčí radě.

Pro Babiše přitom začal Mráz znovu pracovat ještě v době, kdy ve firmě Key Investments působil, v březnu 2007. Po určitou dobu tak pracoval jak pro kontroverzní fond, tak pro současného ministra financí. Babiš tehdy Mrázovo angažmá odbyl mávnutím rukou: „Já jsem ani nevěděl, že Mráz v něčem sedí, a on je u nás pár měsíců.“

Klíčový obchodník
Josef Mráz je absolventem VŠE, Fakulty výrobně ekonomické. V jeho stručném životopisu stojí, že v letech 1993 až 1996 pracoval ve firmě, která se zabývala obchodováním s cennými papíry. Poté nastoupil do firmy, která s Českou spořitelnou řešila problémové úvěry pro banky.
• Jeho stopa je viditelnější od roku 1999, kdy začal působit ve společnosti Benzina v rámci koncernu Unipetrol. V roce 2001 se stal finančním ředitelem Aliachemu, ve kterém vlastnil Andrej Babiš polovinu, druhá patřila Unipetrolu. V roce 2002 působil půl roku jako ředitel strategie v Babišově společnosti AGF Trading.
• Ve společnosti Key Investments působil jako člen dozorčí rady od 15. 11. 2004 do 28. 12. 2007. Členství v dozorčí radě ukončil poté, co vyšel najevo podíl firmy Key Investments na podezřelém obchodu expremiéra Stanislava Grosse s akciemi Moravia Energo.
• Počátkem roku 2007 se do společnosti Agrofert vrátil na místo ředitele controllingu a interního auditu. V roce 2009 zastával pozici výkonného ředitele skupiny Agropol Group a integroval Agropol do Agrofertu. Výkonným ředitelem Agrofertu se stal v roce 2011.

Ovšem když o pár let později vstupoval do politiky, to už si Andrej Babiš nebral žádné servítky. „Ať ten Key Investments vyšetřují od začátku. Key Investments, tam se pletou všichni politici. Key Investments, to je vlastně stadion Slavie, nějaký Natland – a jsme v Praze u kmotrů,“ hřímal Babiš v Otázkách Václava Moravce v roce 2011, kdy oznamoval založení politické platformy ANO. Tehdy také poprvé označil Česko za Palermo. Nezmínil ale, že jedním z obyvatel tohoto Palerma je současný výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz.

Případ vyšetřuje protikorupční policie. Ta na práci dozorčí rady firmy Key Investments neshledala nic protizákonného a k soudu chce pohnat jen tři členy někdejšího představenstva Daniela Brzkovského, Kláru Fensteterovou a Alenu Štorkanovou. Jsou podezřelí z porušení povinnosti při správě cizího majetku a předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. „Měli způsobit celkem 45 poškozeným subjektům – 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst – škodu v úhrnné výši nejméně zhruba 323 milionů korun,“ uvedla žalobkyně pražského vrchního státního zastupitelství Darja Dunajová.

Vyšetřovací spis případu Key Investments detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality uzavřeli minulý týden.

Podle mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje pak v pátek dali návrh na obžalobu trojice podezřelých manažerů. Odhad způsobené škody se mezitím vyšplhal na zhruba 840 milionů korun.

Známá firma
Nejznámější finanční operací firmy Key Investments bylo údajné zhodnocování volných aktiv pražských městských částí 6, 10 a 13, města Sokolov a dalších obcí. Jejich stamiliony se nakonec změnily v dnes téměř bezcenné neobchodovatelné dluhopisy majitele slávistického fotbalového stadionu, společnosti E Side Property, a rovněž velmi problematické cenné papíry firmy Via Chem podnikatele Petra Sisáka. Část peněz se podařilo v některých případech (Praha 13) překvapivě vymoci, stamilionové pohledávky za firmou ale zůstávají. Firma stála i u záhadného zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse. Ten v roce 2007 získal od bratislavské pobočky Key Investments půjčku ve výši deseti milionů korun na nákup akcií Moravia Energo. Gross je zanedlouho prodal společnosti Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy. Na jejich prodeji vydělal 90 milionů korun.