„Mrzí mě to, lhát se nemá,“ kál se Michal Hašek

Zleva místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, statutární místopředseda strany Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc vystoupili 31. října v Lidovém domě v Praze na briefingu po zasedání grémia ČSSD.

Zleva místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, statutární místopředseda strany Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc vystoupili 31. října v Lidovém domě v Praze na briefingu po zasedání grémia ČSSD. Zdroj: CTK

Statutární místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, kterého šéf strany Bohuslav Sobotka označuje za pučistu, na zasedání ústředního výkonného výboru strany 10. listopadu oznámí, jestli se vzdá funkce. Svou politickou budoucnost zváží také místopředseda Zdeněk Škromach a šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

„Využívám této tiskové konference, abych se omluvil občanům České republiky za to, že jsem držel dohodu účastníků lánské schůzky, a ta zněla tak, že ta schůzka byla a zůstane neveřejná. Mrzí mě to, lhát se nemá ani v politice, ani v životě. Považuji to za svoji osobní chybu,“ uvedl Hašek s tím, že to bude součást jeho zvažování, s jakým stanoviskem předstoupí před ÚVV.

Hašek, který prý na své funkci nelpí, byl spolu se Škromachem, Tejcem a také místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou účastníkem povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, o setkání ale opakovaně veřejnosti lhal. Když se to zjistilo, vyzvala řada představitelů sociální demokracie účastníky schůzky k rezignaci.

Nálepka lháře

Dnes Hašek uvedl, že si je vědom spoluzodpovědnosti jak za ČSSD, tak i za chyby, které se staly v posledních dnech, za což se prý omluvil i grémiu.

„Co se týká spolupráce s Bohuslavem Sobotkou, možná to nebude spolupráce na bázi vedení strany, uvidíme, ale rozhodně chci dál zůstat platným členem sociální demokracie,“ řekl také. Věří prý, že se mu další prací pro stranu podaří ze sebe smít nálepku lháře.

Jak Hašek, který prý bude postoj ÚVV respektovat, tak Škromach se chtějí o svých dalších krocích poradit se spolupracovníky a členskou základnou. I Škromach se definitivně vyjádří na listopadovém zasedání ústředního výkonného výboru. Na funkci prý nikdy nelpěl, byla to vždy otázka, zda o něj ČSSD stojí. Také Škromach se dnes omluvil za „některé ne úplně přesné informace“.

„Já samozřejmě, i s ohledem na to, jak se ta situace vyvíjí, budu tuto věc konzultovat s kolegy v poslaneckém klubu a nepochybně na příštím jednání poslaneckého klubu, nejenže má každý právo navrhnout mé odvolání a může se o tom hlasovat, ale určitě se budu do té doby bavit s kolegy o tom, zda ta situace dospěla tak daleko, že se za dva dny nebo za jeden den změnila natolik, že bych neměl podporu poslaneckého klubu,“ nechal se zase slyšet Tejc.

Podpora všech padesáti poslanců

Trojice vrcholných politiků, která se v neděli na předsednictvu postavila proti Sobotkovi, dnes podpořila mandát šéfa ČSSD k povolebnímu vyjednávání. Ve společném prohlášení také uvedla, že je připravena udělat maximum pro úspěch povolebního vyjednávání a jednotnou podporu všech 50 poslanců strany.