Mzdové minimum v Česku roste, přesto zůstává nejnižší v regionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zítra se zvýší minimální mzda na 8500 korun. Z údajů evropského statistického úřadu Eurostat vyplývá, že i tak české platové minimum zůstane nejnižší v postkomunistickém středoevropském regionu. Ministerstvo práce a sociálních věcí další navýšení nechystá.

„O dalším zvýšení minimální mzdy se v současné době vzhledem k ekonomickému vývoji neuvažuje,“ říká tisková mluvčí rezortu Štěpánka Filipová.

Nová minimální mzda bude v přepočtu činit asi 328 eur. V sousedním Polsku dosahuje 377 eur, na Slovensku 338 eur, v Maďarsku 341 eur. Nízká úroveň české minimální mzdy v regionálním srovnání vynikne o to více, když se zohlední výše průměrných mezd. V rámci regionu má Česko dle údajů OECD nejvyšší průměrnou roční mzdu v paritě kupní síly. Následují Maďarsko, Polsko a nakonec Slovensko.

Zvýšení o pětistovku už v Česku vyvolalo pozdvižení na politické scéně. Pověřený šéf ODS Martin Kuba zvýšení označil za „klasické populistické ekonomické opatření“, podle něj povede k vyšší nezaměstnanosti a ODS by proto institut minimální mzdy raději zcela zrušila.

Nic takového ale v nejbližší době není pravděpodobné. Spíše ministerstvo práce a sociálních věcí ODS ještě více zarmoutí. Pracuje totiž na doplňující normě, jak zvýšit minimální výdělek i hendikepovaným: „Kompromisní řešení pro budoucnost se bude hledat u zdravotně postižených, jichž se zvýšení minimální mzdy od 1. srpna netýká,“ vysvětluje Filipová.

Minimální mzdaMinimální mzda | e15

Ilona Švihlíková: Minimální mzda jako překážka pokroku