Mzdy neporostou, ceny ano

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Zaměstnance čeká další těžký rok. Rozhodující většina domácích firem svým lidem na platu nepřidá. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR ve spolupráci s deníkem E15, kterého se zúčastnilo 845 společností. Sedm z deseti firem ponechá výplaty na úrovni letošního roku. Tempo růstu cen by se přitom mělo podle České národní banky po oslabení koruny proti původnímu očekávání takřka zdvojnásobit.

„Reálná mzda se v příštím roce sníží. Jaká bude inflace a jak výrazně se na jejím růstu promítnou nedávné devizové intervence, je však sporné. Kromě intervencí je totiž třeba zohlednit i faktory, které budou inflaci snižovat, jako je pokles cen energií a telefonních služeb,“ uvádí prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Česká národní banka spustila intervence v okamžiku, kdy se jednání o mzdách na další rok obvykle chýlí ke konci. Mzdovým vyjednávačům tak udělala čáru přes rozpočet. „Při zahájení mzdových vyjednávání jsme předpokládali, že ČNB nedojde dále než ke slovním intervencím,“ uvádí ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Šulc.
Výsledkem je, že domácím mzdám ujede cenový vlak. „Nepředpokládám, že by mzdy stihly dohnat rychlejší růst cen daný intervencemi České národní banky,“ uvádí ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit. Mzdy by se tak vyšším cenám měly přizpůsobit až během roku 2015.

Jistou útěchou zůstává, že firem, které zaměstnancům přidají, je více než dvojnásobek v porovnání s těmi, které hodlají výplaty dále osekávat. Zvýšit platy se ovšem chystá jen 16 procent podniků. „Nejčastěji plánují zvyšovat mzdy o dvě procenta,“ uvádí Libor Stodola z PwC. I to může být málo. Pokud se naplní intervenční záměr ČNB, růst cen dosáhne v závěru příštího roku 2,2 procenta.

Rozdíly porostou

Více peněz dostanou podle expertů jen zaměstnanci na klíčových firemních postech. Příjmové rozdíly mezi zaměstnanci se tak prohloubí. „Přidávat se bude spíše vybraným klíčovým zaměstnancům než plošně. Trend selektivního přidávání očekávám ve větší míře i do budoucna,“ uvádí Libor Stodola z PwC.

Ojedinělé ostrůvky blahobytu však v Česku zůstanou. Podle průzkumu plánuje zvyšovat mzdy nadpoloviční většina podniků s více než 250 zaměstnanci. Příliš strachovat se nemusí ani zaměstnanci růstových odvětví ekonomiky. Zvýšit mzdy se tak například chystá každá třetí firma ve zpracovatelském sektoru, nejvíce mají narůst mzdy v odvětví technologií a telekomunikací. „Jde o růstové sektory i v současné době, kde je stále konkurenční boj o klíčové, technicky vzdělané zaměstnance,“ vysvětluje Stodola.

Na opačném konci příjmového žebříčku bude stavebnictví, kde více než 86 procent firem v příštím roce mzdy buď ponechá na letošní úrovni, nebo je dále sníží. Peněz nazbyt nebude ani v hutnictví či výrobě počítačů. „Ve všech těchto odvětvích půjde především o udržení zaměstnanosti,“ uvádí Bohuslav Čížek.