Na akutní lůžkovou péči jde polovina úhrad. Němeček je chce využít lépe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: siebert martin/euro

Ročně přes 120 miliard korun, tedy polovinu všech úhrad zdravotních pojišťoven, spotřebuje akutní lůžková péče. Nemocnice dostávají za stejnou péči různé částky a podle kritiků je systém netransparentní. Ministerstvo zdravotnictví chystá změny, které by měly zajistit, aby peníze byly lépe využity, vyplývá ze zprávy, kterou předloží vládě ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Půjde zejména o vývoj nových metodik kódování a oceňování lůžkové péče, jejich využití v praxi a také o zavedení sběru dat podle těchto metodik. Náklady na standardizaci systému úhrad akutní lůžkové péče vyčíslilo ministerstvo na 250 milionů korun, náklady na sjednocení dosud roztříštěných zdrojů dat o zdravotní péči vyčíslilo na 79 milionů korun.

Práce na obou projektech zajistí Ústav zdravotnických informací a statistiky, ministerstvo na ně chce získat evropské peníze. Žádá vládu, aby projekty mohly být zařazeny mezi ty, které je možno předkládat do výzvy operačního programu Zaměstnanost.

První z projektů s názvem Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR se zaměří na systém úhrad za diagnózu (DRG). Druhý s názvem Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému se soustředí na sběr a zpracování dat o poskytnuté péči.

Vzniknout má referenční síť nemocnic

V prvním projektu půjde o ustavení, metodické vybavení a vyškolení referenční sítě zdravotnických zařízení. Ve druhém o otevření datových úložišť zdravotních pojišťoven a vývoj analytických metod a postupů, jež umožní získat zpětnou vazbu a kontrolu nad vyplácenými penězi.

Ministerstvo zdravotnictví podle zprávy pro vládu chystá potřebné změny zákonů. Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je nyní v Senátu, ustaví referenční síť nemocnic, v nichž se bude DRG v praxi ověřovat. DRG současně určí jako základ úhrad akutní lůžkové péče.

Novelou zákona o zdravotních službách, která už prošla připomínkovým řízením, ustaví ministerstvo klíčové prvky Národního zdravotnického informačního systému. Tím je zejména národní registr hrazených zdravotních služeb.

Miliardová iluze. Lékárnám nejvíc vynáší doplňkové zboží