Na anonymní akcie se plete další bič

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Zpozornět by měly všechny firmy, které mají anonymní akcie a obchodují se státem, byť jen zprostředkovaně. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) totiž připravuje návrh, podle něhož budou muset odkrýt své konečné vlastníky také společnosti pracující pro poskytovatele veřejných zakázek, tedy takzvaní subdodavatelé.

„Všichni by měli povinnost hlásit vlastnickou strukturu v celé řadě dodavatelů,“ řekl deníku E15 náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Sixta. Stále však podle něj není vyřešené, jakému úřadu by firmy údaje o svých majitelích hlásily.

Ministerstvo chce dát změnu do zcela nového zákona o veřejných zakázkách, který připravuje kvůli novým evropským směrnicím. Návrh se tedy netýká takzvané malé novely stávající normy, kterou mají zákonodárci projednat ještě letos.

Aktuální vládní návrh o regulaci anonymních akcií chce takovéto firmy soutěžící o veřejné zakázky přinutit zapsat akcie na doručitele do centrálního depozitáře nebo je uložit v listinné podobě u bank. Podle kabinetu to zajistí například policii možnost identifikovat vlastníka.

Předseda senátního výboru pro veřejnou správu Ivo Bárek (ČSSD) ale požaduje, aby podniky s neznámými majiteli nemohly soutěžit o veřejné zakázky vůbec. Tento návrh už ale neřeší situaci, když si vítěz tendru najme další dodavatele, jak je obvyklé například ve stavebnictví. Právě to chce MMR změnit, doplnil náměstek Sixta.

Nové evropské směrnice, kvůli kterým se nový zákon o zakázkách připravuje, by měly začít platit ještě letos. Stát potom bude mít dva roky na to, aby je převedl do českého práva. Do té doby chce ale ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) předložit návrh na novelu stávajícího zákona, na kterou tlačí zejména šéf ministerstva průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Změna zákona ale může v Poslanecké sněmovně otevřít stavidla dalším nekontrolovaným změnám normy, varovala na zasedání Platformy pro transparentní veřejné zakázky Jankovského stranická šéfka a vicepremiérka Karolína Peake.

„Jakékoli ucuknutí vytvoří prostor pro rekonstituci chobotnice,“ připojil se k ní bývalý politik a občanský aktivista Oldřich Kužílek.

Pokud se „lidová tvořivost“ poslanců při projednávání novely projeví naplno, podle Sixty z MMR hrozí, že se změna zákona letos nestihne.

Měkčí podmínky pro tendry

Malá novela zákona o veřejných zakázkách má například zabránit dalšímu snížení limitu, od kterého se stavební tendry musí řídit zakázkovým zákonem. Nyní platí, že od roku 2014 se limity sníží ze současných tří na milion korun. MMR navrhuje zachovat stávající úroveň. Další změna má změkčit pravidla pro soutěže, do kterých se přihlásí jeden uchazeč. Teď musí zadavatel takovou soutěž zrušit. Návrh MMR ovšem připouští, že za určitých podmínek bude možné takový tendr opakovat i s jedním uchazečem.