Na boj proti suchu půjde z evropských dotací přes osm miliard korun

ilustrační foto, sucho

ilustrační foto, sucho Zdroj: ctk

Na boj proti suchu a na zadržování vody v krajině by mělo v příštích pěti letech jít z evropských dotací více než osm miliard korun. Peníze z Operačního programu Životní prostředí podpoří ty projekty, které pomohou lepšímu vsakování srážkové vody nebo třeba průtoku říčních koryt, potoků a přilehlých niv a také zlepší přirozený rozliv. Na některá opatření začne už tento pátek ministerstvo životního prostředí přijímat žádosti.

„Evropské dotace by měly putovat i na obnovu poškozených nebo zaniklých území a menších krajinných prvků, v nichž by se voda přirozeně akumulovala. Jde například o lesy, prameniště, tůně a mokřady“, uvedla mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Více než čtyři miliardy korun třeba dostanou od pátku ty projekty, které posílí krajinu a její funkci.

Od pátku mohou obce i podnikatelé také žádat o více než miliardu korun na opatření, která by lépe využila srážkovou vodu místo toho, aby odtékala kanalizací do vodních toků, a to hlavně ve městech a obcích.

Evropské dotace by měly putovat i na obnovu poškozených nebo zaniklých území a menších krajinných prvků

V nedávno schváleném vládním materiálu proti suchu se také plánuje, že se obnoví zaniklé rybníky nebo horské splavovací nádrže, takzvané klauze. Tyto údolní přehrady, sroubené ze dřeva s výplní z kamene a hlíny, už téměř z krajiny zmizely. MŽP podle Roubíčkové posuzuje vliv na životní prostředí u dvou nádrží při Vchynicko-tetovském plavebním kanálu na území obce Modrava v Národním parku Šumava, konkrétně u Roklanské a Rokytské.

Evropské peníze ale do obnovy krajiny a jejího vodního režimu směřují již osm let. Do loňska bylo podle údajů MŽP ze starého operačního programu revitalizováno více než 142 kilometrů vodních toků a objem vodních nádrží nebo poldrů se zvýšil o 20,6 milionů metrů krychlových. Do odbahnění rybníků, výstavby drobných nádrží a tůní šlo 4,6 miliardy korun a mimo jiné na zlepšení přirozených rozlivů 2,3 miliardy.

Příklady: obnova vodní nádrže Měšice nebo revitalizace říčky Stropnice

Příkladem je obnova malé vodní nádrže Měšice u Tábora za 13 milionů, kterou dotace pokryly z 85 procent. Jako další příklad uvedla Roubíčková revitalizaci říčky Stropnice u Nových Hradů. Ta byla v 80. letech meliorována do přímého zahloubeného kanálu, nově ale vzniklo opět přírodě blízké koryto s nivou za 31,6 milionu korun.

Dlouhotrvající sucho a horko způsobuje komplikace po celé zemi a bude pokračovat nejméně do pátečního večera. Některé radnice už musely omezit odběry vody, na dalších místech platí zákaz rozdělávání ohňů. Na celém území rovněž zůstává vysoké nebezpečí požárů.