Na Erasmus jezdí do Británie stovky Čechů. O výhody zatím nepřijdou

Knihovna v Oxfordské univezitě

Knihovna v Oxfordské univezitě Zdroj: University of Oxford

Čeští studenti se zatím nemusejí obávat, že by po referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie přišli o možnost jezdit na ostrovy na pobyty v rámci programu Erasmus. Program poběží ještě nejméně dva roky, vyplývá z informací Národní agentury pro Evropské vzdělávací programy. Británie přitom patří mezi neoblíbenější destinace českých studentů vysokých škol.

„Podle nejnovějších informací, které nám poskytla Evropská komise, i nadále platí zapojení Velké Británie do programu Erasmus+. Na základě ratifikovaných smluv platí ve Velké Británii legislativa EU v plném rozsahu do té doby, dokud je členem,“ uvedla Iva Tatarková, ředitelka Domu zahraničních služeb ministerstva školství, pod nějž agentura spadá.

Také britská národní agentura, která má na starosti Erasmus, doporučila jak zájemcům mezi studenty, tak zúčastněným vysokým školám, aby dál pokračovali v přípravě programů a přinášel na příští dva roky.

Velká Británie patří spolu s Německem, Francii, Španělskem a Finskem mezi nejoblíbenější destinace u českých studentů využívajících programu Erasmus. V posledním akademickém roce 2014/2015 jich do Británie vyjelo okolo šesti set.

Vzdálenější budoucnost Erasmu ve Velké Británii závisí na výsledcích budoucích jednání mezi Londýnem a EU. I kdyby ale Británie program opustila, neznamená to konec šancí na studijní pobyt na britských univerzitách. Unie v rámci takzvané mezinárodní kreditové mobility finančně podporuje i studijní pobity v zemích mimo EU. Zájemci o takové pobyty se ale často musí vypořádat například s vyšší administrativní náročností.

Univerzity se obávají o příjmy

Před následky brexitu na studijní pobyty v zahraničí už před referendem varovala řada britských akademiků. „Panují silné obavy, že odchod z EU by nám způsobil obrovské problémy a ve výsledku nás oslabil,“ prohlásil Alistair Jarvis ze sdružení Universities UK.

Rektor Oxfordské univerzity Chriss Patten varoval, že „pokud opustíme EU, mnoho našich akademiků odejde na západ, do USA“. Podle něj navíc šestina vyučujících a sedmina studentů britských univerzit pochází ze zemí EU, a když by jim pobyt v Británii komplikovala například vízová povinnost, mohlo by je to odradit.

Britští akademici také upozorňují na možnost ztráty peněz na výzkum z grantů EU. To potvrzuje i sociolog médií Václav Štětka, který působí na Univerzitě v Loughborough. „Celá řada britských univerzit je do jisté míry závislá na prostředcích z evropských fondů, například prostřednictvím programu Horizon 2020. To jsou finance, které se mohou ocitnout v ohrožení,“ uvedl pro E15.

Univerzity se obávají i odlivu studentů ze zemí EU, řekl Štětka. Podle deníku The Telegraph je ale o studium na britských univerzitách takový zájem, že pokud by přišly o některé zájemce z EU, jejich místo by mohli zaplnit domácí uchazeči.