Na klesajícím zájmu Čechů o volby stát neušetří

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

V celé Evropské unii i v Česku chodí k eurovolbám stále méně lidí. V roce 2009 byla účast 43 procent, letos má být čtyřicetiprocentní. Tuzemských voličů přišlo před pěti lety hlasovat 28 procent a například podle průzkumu CVVM zveřejněného začátkem týdne jich tentokrát dorazí ještě o něco méně.

Přitom stát na klesajícím zájmu voličů nijak neušetří, i nyní přijde zajištění voleb na více než půl miliardy korun. Z toho si 100 milionů rozdělí strany, které získají alespoň jedno procento hlasů. Za každý mají nárok na 30 korun.

Nejvíce spolknou odměny volebním komisařům. Celkově to bude kolem 300 milionů vzhledem k tomu, že okrskových komisí je téměř patnáct tisíc. Musejí být zpravidla pětičlenné, ve vesnicích do tří stovek obyvatel čtyřčlenné. Základní odměna komisaře je 1300 korun.

Na rozdíl od jiných voleb jsou hlasovací lístky ve všech regionech stejné. Je pouze jeden celorepublikový obvod a každá strana či hnutí proto má jen jednu kandidátku. Lidé mohou zvýhodnit nejvýše dva uchazeče o mandát europoslance zakroužkováním pořadového čísla před jménem. Dohromady 21 křesel v Evropském parlamentu připadajících na Česko si rovnoměrně rozdělí strany, které překročí pětiprocentní hranici.

Vzhledem k novele zákona o volbách do Evropského parlamentu letos dochází ke změně zpracování volebních výsledků. Český statistický úřad je nemůže zveřejnit dříve, než se v neděli ve 23 hodin uzavřou poslední volební místnostiv EU, konkrétně v Itálii. Letos nebudou k dispozici ani průběžné výsledky a údaj o volební účasti. „Bylo rozhodnuto, že i toto číslo je do jisté míry volebním výsledkem,“ uvedl mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Evropská politika pacienty nezajímá
Očekávání nízké volební účasti ve volbách do Evropského parlamentu podporují data Nemocnice Na Bulovce. Pacienti, kteří zde chtějí volit, se předem hlásí do zvláštního seznamu. Zatímco o loňské volby do sněmovny projevilo zájem 118 hospitalizovaných a o volbu prezidenta v druhém kole 140 lidí, nyní se k eurovolbám na Bulovce chystají jen tři pacienti.