Na obchod se zlatem či loterie dopadne zákon o praní peněz. Pokuta bude až deset milionů

Zlaté prsteny

Zlaté prsteny Zdroj: profimedia.cz

Úřad proti praní peněz a financování terorismu se oddělí od ministerstva financí. Návrh musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.
2
Fotogalerie

Vláda přitvrdí boj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Rozšíří seznam podnikatelských subjektů, které musejí prověřovat své klienty kvůli podezření z praní špinavých peněz, a za pochybení bude dávat mnohem citelnější pokuty. Vedle bank, realitních kanceláří, auditorů či správců svěřenských fondů se povinnost začne vztahovat také na obchodníky s drahými kovy, provozovatele online loterií a insolvenční správce.

Za neprovedení kontroly budou viníkům hrozit výrazně vyšší sankce než dosud. Z jednoho sta tisíc korun se maximální hranice posune až na deset milionů. Návrh přísnější novely stávajícího zákona poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení.

„V praxi půjde zejména o insolvenční správce, kterými jsou především české subjekty působící v České republice. Dále novela rozšíří povinné osoby v oblasti hazardu, tedy provozovatele online loterie a online binga,“ uvedla Gabriela Krušinová z oddělení komunikace rezortu financí.

S ohledem na zvýšení právní jistoty dotčených subjektů se mezi povinné osoby explicitně zavádí rovněž obchodníci s vysoce cennými komoditami při transakcích za deset tisíc eur a výše.

Při koncipování změny zákona vycházelo ministerstvo ze stanoviska Výboru expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu Rady Evropy (MONEYVAL) a poznatků z praxe. Souhrnně se tyto podklady označují jako národní hodnocení rizik.

Právě evropský výbor označil dosavadní nejvyšší možný postih limitovaný 100 tisíci korunami jako nedostatečný a doporučil Česku jeho razantní nárůst. Desetimilionový strop pak ministerstvo stanovilo na základě výše pokut, které je možné uložit osobám v obdobném postavení podle zákona o bankách. „Důvodem bylo to, že zákon proti praní špinavých peněz umožňuje uložit pokutu též ředitelům a vrcholným manažerům povinných osob, mezi něž patří mimo jiné i banky,“ dodala Krušinová.

Snaha o účinnější potírání legalizace výnosů z trestné činnosti souvisí s válkou na Ukrajině. Stát si od změny slibuje rychlejší odhalování podezřelých účtů oligarchů provázaných s režimy v Rusku a Bělorusku.  

Přes Česko měl legalizovat peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv, jehož vyšetřovaly prokuratury USA, Izraele a Moldavska. Kacyv podle amerických detektivů využíval účty čtyř bank a jedné firmy v Česku. „Vyprané finanční prostředky investoval mimo jiné do luxusních bytů na Manhattanu,“ uvedl web Investigace.cz.

V České republice se peníze vytunelované z ruského státního rozpočtu legalizují velmi často. Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu se však podařilo zablokovat pouze zlomek kapitálu napojeného na režim Vladimira Putina. „Hodnota tohoto majetku, který se pohybuje v tuzemském finančním systému, je v řádu stovek miliard korun,“ řekl odborník na boj proti praní špinavých peněz a bývalý detektiv Kamil Kouba.

Odhalování této sofistikované kriminality se věnuje především Finanční analytický úřad (FAÚ), který plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro ČR. Pracovníci úřadu vidí do všech účtů a asistují při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do prosince 2016 působil FAÚ jako součást ministerstva financí, pak se stal samostatným správním orgánem.

Od července úřad vede Jiří Hylmar. „Má rozsáhlé zkušenosti z vyšetřování ekonomické kriminality včetně praní špinavých peněz. V době provádění sankcí Evropské unie uvalených na Rusko takového odborníka potřebujeme,“ uvedl při jmenování Hylmara šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS).

Usnadnit zabavování majetku lidí napojených na Putina má také novela sankčního zákona, která má umožnit jednodušší odhalování skutečných majitelů nastrčených firem s virtuálními sídly v Česku.

Kdo musí podávat informace o podezřelých transakcích

- Banky a směnárny

- Realitní kanceláře

- Účetní a daňoví poradci

- Provozovatelé sázkových her v kasinech

- Obchody s použitým zbožím včetně autobazarů

- Poskytovatelé sídel jiným právnickým osobám

- Subjekty zakládající firmy za účelem prodeje

 

Na koho se zákon začne vztahovat

- Obchodníky s drahými kovy

- Provozovatele online loterie a online binga 

- Insolvenční správce

Pramen: Zákon o legalizaci výnosů z trestné činnost a jeho navrhovaná novela

Z(a)tracená čísla 10. díl - Do čeho investovat

Video placeholde
• Videohub