Na pohřeb královny Alžběty II. poletí premiér Fiala. Zemanovi cestu zakázali lékaři

Premiér Petr Fiala u britské ambasády.

Premiér Petr Fiala u britské ambasády. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou při zahájení školního roku na Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech.
Rakev s královnou na zámku Holyrood.
Rakev s královnou na zámku Holyrood.
Vojáci nesou rakev s královnou do zámku Holyrood. Princezna Anne se rakvi poklonila.
Vojáci nesou rakev s královnou do zámku Holyrood. Pricezna Anne se rakvi poklonila.
18
Fotogalerie

Posledního rozloučení s britskou královnou Alžbětou II. se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala (ODS). Rádiu Frekvence 1 to v neděli řekl prezident Miloš Zeman. Hlavě státu lékaři létat zakázali kvůli vyživovací sondě. Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

„Já jsem poprosil Petra Fialu, aby se toho zúčastnil z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě,“ řekl Zeman. Fiala podle něj souhlasil.

Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích kvůli riziku podvýživy loni na podzim, bude podle dřívějšího vyjádření prezidentova kancléře Vratislava Mynáře přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Zeman vzpomínal, že se s královnou setkal několikrát. Nejprve, když ji do Česka pozval tehdejší prezident Václav Havel, následně také například v Buckinghamském paláci. V Británii je podle něj královna zobrazením a ztělesněním mnohasetleté tradice. „Ten symbol obrovské kontinuity dějin je něco, co dává královně bez ohledu na formální kompetence nesmírně vlivnou pozici,“ dodal prezident.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III. Podle Zemana se na funkci velmi dlouho připravoval a bude schopný ji vykonávat. "Patrně nebude mít tolik času na nejrůznější charitativní akce jako v minulosti, ale je zcela určitě nejpovolanější, kdo na tradici Alžběty II. může navázat," řekl prezident.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. To, že se pohřbu plánují zúčastnit, už avizovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.