Na posílení digitální gramotnosti v Česku do roku 2020 půjde 3,83 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: intel

Do posílení digitální gramotnosti v Česku by mělo do roku 2020 putovat kolem 3,83 miliardy korun. Více než tři pětiny částky poskytnou evropské fondy, zbytek stát. Peníze se použijí na kurzy a školení, vytvoření digitálních center pro veřejnost či zajištění slev na připojení pro chudší rodiny. Počítá s tím plán opatření ke strategii digitální gramotnosti na roky 2015 až 2020, který schválila vláda.

„V tomto segmentu (digitální gramotnost) má ČR určitě na jedné straně špičkové šampiony, co se týká podnikatelské sféry, na druhé straně v e-governmentu zase velmi pokulháváme. Nesmí se zapomínat ani na gramotnost široké populace,“ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Plán opatření připravilo ministerstvo práce. Každý rok do pololetí předloží kabinetu správu o plnění a pokroku. Strategie, kterou vláda schválila před rokem, se zaměřuje na roli digitálních technologií v zaměstnanosti, konkurenceschopnosti, sociálním začleňování, podpoře rodin, elektronických službách veřejné správy a ve vzdělávání.

Školení a rekvalifikace desítek tisíc osob

Podle dokumentu má na posílení digitální gramotnosti do roku 2020 stát vydat 1,44 miliardy korun a 2,39 miliardy poskytnou operační programy evropských fondů. Peníze by se měly využít na školení a rekvalifikace, které přispějí k lepšímu uplatnění na trhu práce. Projít by jimi měly podle plánu desítky tisíc osob. Rozšířit by se měly i komunitní kurzy pro veřejnost.

V místech, kde lidem hrozí sociální vyloučení, by měla vznikat digitální centra. Fungovat by mohla v knihovnách či poradnách. Počítá se i s mobilními učebnami. K využívání moderních technologií mají lidi motivovat informační kampaně, vyjít by měly na deset milionů korun.

Ministerstvo práce má také podporovat bezplatné veřejné sítě v domech dětí, knihovnách a v dalších zařízeních. Podporu by mohli získat i lokální poskytovatelé připojení, aby domácnostem s malým příjmem mohli nabízet služby s „výraznou slevou“. Resort by to mělo stát 62 milionů, evropské fondy pak 352 milionů.

Vzniknout by měl také návrh legislativní úpravy zaměstnávání na dálku a práce z domova. Počet lidí, kteří takto pracují, by se měl podle plánu každoročně zvyšovat. Své elektronické služby by měl rozšířit i stát. Úředníci by se nově měli hodnotit také podle digitální gramotnosti.