Na pulty se vrátí asi třetina uskladněného alkoholu

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Na pultech obchodů by se mohla objevit zhruba třetina alkoholu, který byl stažen z prodeje kvůli vládnímu zákazu. Podle dostupných informací je ve skladech zadržováno 21 milionů litrů lihovin, do prodeje tedy může být uvolněno sedm milionů litrů. Některé likérky poskytují zákazníkům návody, jak rozpoznat bezpečné lahve z jejich produkce.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil dnes po 13. hodině prohibici. Do maloobchodní sítě půjde tvrdý alkohol vyrobený do konce loňského roku, a také lahve s prokázaným původem lihu. Povolený je i vývoz starších lihovin a těch s rodokmenem. Heger předpokládá, že dnešní vyhlášení bude platné několik měsíců.

Šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka uvedl, že na některých lahvích ale není uvedeno datum výroby, takže u části lihovin uložených ve skladech bude obtížné rozlišit ty vyrobené před rokem 2012. Problém se podle něj týká pouze domácí produkce. Někteří tuzemští velcí výrobci lihovin nicméně mají datum výroby obsaženo ve výrobní šarži.

„Každá poctivá láhev má na uzávěru nebo krčku vytištěno číslo výrobní šarže, podle nějž lze produkt jednoznačně identifikovat a také určit rok výroby,“ vysvětlil prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a šéf plzeňského Stocku Petr Pavlík.

Rok výroby definují první dva znaky označení šarže. U plzeňské likérky to jsou písmeno a číslo L0 (rok výroby 2010), L1 (rok výroby 2011) nebo L2 (rok výroby 2012). Stock odstartuje expedici lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent, které budou opatřeny předepsaným rodokmenem, v pátek a o víkendu.

Šarže na lahvích z likérky StockŠarže na lahvích z likérky Stock | StockŠarže na lahvích z likérky Stock (Zdroj: Stock)

Karlovarská Becherovka zahájila výrobu dnes ráno. Obchodní tým firmy se nicméně nyní soustředí na uvolnění těch lahví do prodeje, které jsou již v distribuční síti. „Proto je prioritou příprava a doložení všech potřebných dokumentů, takzvaných rodných listů,“ dodala mluvčí Petra Nosková,

U lahví z Becherovky se budou až do vyprodání stávajících zásob objevovat tři varianty kolkování. Se „starými“ kolky, s oběma typy kolků a s novými kolky. „Všechny jsou garancí bezpečných produktů,“ poznamenala Nosková.

Z uskladněných lihovin byla zhruba třetina vyrobena před koncem roku 2011. Jejich cena by se po opětovném vstupu na trh neměla změnit. Likérky zatím nevyčíslily své celkové ztráty v důsledku prohibice. První odhady budou mít za dva týdny. V prvních dnech po vyhlášení částečné prohibice uváděli, že přicházejí zhruba o patnáct milionů korun denně.

Otevřené lahve s tvrdým alkoholem budou muset být zlikvidovány. Výjimkou mohou být drahé lihoviny, které majitelé nechají otestovat v laboratořích. Pro lahve tvrdého alkoholu ve skladech budou muset distributoři získat doklad původu alkoholu do 60 dnů, takzvaný rodný list, jinak bude zlikvidován. Za prokazatelně zlikvidovaný alkohol bude stát vracet už vybranou spotřební daň. Lahve ze skladů se nebudou muset překolkovávat.

Opatření v podobě rodných listů nicméně přinese likérkám velkou administrativní zátěž. „Samo o sobě nebude účinné v boji proti černému trhu bez navazujících dlouhodobých opatření typu snížení objemu spotřebitelských balení, zavedení registračních pokladen či regulace pěstitelského pálení,“ dodal ředitel Becherovky Anthony Schofield.