Na sběru hub a lesních plodin Češi vydělávají nelegálně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka/Tomas Kubelka

Před komerčním sběrem hub a lesních plodin a jejich následným prodejem u silnic nebo do výkupen varuje organizace PEFC ČR, která dohlíží na trvale udržitelné hospodaření v lesích. Prodej nasbíraných lesních plodin je podle ní nelegální a nadměrný sběr navíc nebezpečně zatěžuje lesy a jejich ekosystémy.

„Trend je jednoznačný, počet komerčních houbařů a sběračů narůstá. Nechceme se dostat na úroveň Ruska nebo Polska, kde komerční houbaři drancují lesy, takový vývoj je nebezpečný a může ohrozit české ekosystémy,“ řekl Stanislav Slanina, výkonný ředitel organizace PEFC Česká republika (Program for the Endorsement of Forest Certification).

PEFC také upozorňuje, že média sama navádějí lidi, aby si sběrem lesních plodin přivydělávali. „Média však neinformují o druhé straně mince: zákon dovoluje sbírat lesní plodiny pouze pro vlastní potřebu. Pokud člověk nasbírá plody a houby na území lesa, který mu nepatří, neměl by je podle zákona dále prodávat,“ konstatoval Stanislav Slanina.

V loňském roce se výkupní ceny čerstvých hub pohybovaly podle druhů od třiceti až do sedmi set korun za kilogram a Češi nasbírali lesní plody v hodnotě asi 6 miliard korun, z nichž část zpeněžili. Ceny navíc každoročně rostou a tak je pro více a více lidí zajímavé, sběrem hub nebo lesních plodů přilepšit domácímu rozpočtu. Za hlavní problém Stanislav Slanina považuje skutečnost, že komerčně orientovaní sběrači jsou často bezohlední a relativně snadný zisk snižuje jejich zodpovědnost vůči lesům.

Část vykoupených hub zpracuje český potravinářský průmysl, většina ale míří na jih Evropy, především do Itálie.