Na Šlechtovou se kvůli zákonu o zakázkách valí kritika ze všech stran

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: Glos Hynek / Euro

Zbrusu novou a pro Sobotkův kabinet klíčovou normu, která má zjednodušit a zprůhlednit veřejné zakázky a jejich zadávání přizpůsobit bruselským směrnicím, kritizují ministerstva, samosprávy i nejrůznější profesní komory. Vůbec nejvíce výhrad vznášejí antimonopolní úřad, který by přitom měl být spoluautorem zákona, a odbor kompatibility Úřadu vlády. Podle nich je návrh krokem zpět oproti současnému stavu. Vyplývá to z obsáhlého dokumentu, který má deník E15 k dispozici.

Jedna z nejkomplikovanějších předloh, kterou bude koalice po prázdninách projednávat, se dostala do skluzu. Její předkladatelka, šéfka rezortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), navíc čelí stížnostem poslanců. Kvůli evropským pravidlům musí zákon, podle něhož se v Česku rozděluje šest stovek miliard korun ročně, začít platit nejpozději 18. dubna 2016.

Rozepře způsobuje hlavně skutečnost, že podřízení Šlechtové nevzali v potaz řadu připomínek – a to ani ty, které vznášela ministerstva ovládaná hnutím Andreje Babiše. Námitky má nadále obrana, doprava, životní prostředí a rovněž Babišovy finance. Celkem přetrvává na šest desítek mnohdy zásadních rozporů. „Musí se s nimi vypořádat legislativní rada vlády, kam jsme nový zákon i s připomínkami před měsícem poslali,“ uvedla mluvčí Šlechtové Veronika Vároši.

Musí se s tím vypořádat legislativní rada vlády, kam jsme nový zákon i s připomínkami před měsícem poslali

Podle poslanců nabrala norma zpoždění kvůli tomu, že ministerstvo pro místní rozvoj nespolupracuje s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ani s vládními legislativci. „Návrhy antimonopolního úřadu, které měly zadávání zakázek zjednodušit a odstranit dosavadní nedostatky, nebyly přijaty. Bylo přeformulováno téměř všechno, i oblasti, kterých se nová unijní pravidla netýkají. A to přesto, že k nim byla jasná rozhodovací praxe, z níž nikomu nevznikal žádný problém,“ uvedl Ladislav Velebný (ČSSD).

Poslanec dodal, že stejné výhrady jako antimonopolní úřad mají také další odborníci, což se prý ukazuje na jednáních pracovních skupin legislativní rady. „Kvůli špatné komunikaci se teď řeší věci, které měly být už dávno vyřešené. Cílem musí být jasný, srozumitelný a v praxi dobře aplikovatelný zákon. Jeho kvalita je zásadní pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie,“ uzavřel Velebný.

Karla Šlechtová: Čerpání dotací by mohlo být časem mnohem lepší