Nadměrná regulace trhů může přinést destrukci, varuje Hollmann z ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto

Česká národní banka se obává nadměrné regulace finančních trhů ze strany Evropské unie, která může mít neočekávané důsledky. Na konferenci pojišťovacích makléřů, kterou pořádá Asociace českých pojišťovacích makléřů, to řekl ředitel sekce regulace a analýz finančního trhu ČNB Pavel Hollmann. Připravovaná evropská legislativní smršť by podle něj mohla přinést destrukci.

Centrální banka podle Hollmanna postrádá analýzy celkového dopadu všech chystaných opatření EU. Obává se rovněž přesunu pravomocí z národních orgánů dohledu na „evropské“ regulátory bez přesunu odpovědnosti za důsledky. „Vytváří se zdání, že nadnárodní forma dohledu a regulace je zárukou proti opakování krize v budoucnu,“ podotkl.

Hollmann upozornil na to, že orgány EU místo přesného definování a pojmenování finanční krize hledají viníka jako důvod pro návrhy nových regulací. Mezi viníky patří podle chystané regulace například manažeři, ratingové agentury, hedgové fondy či fondy soukromého kapitálu.

Podle Petra Sklenáře, hlavního ekonoma J&T Banky, přináší posílení dosavadní a vznik nové regulace na úrovní EU základní otázku, kdo je za regulaci odpovědný, když žádná federální úroveň neexistuje a potom dopady a náklady regulace (sanace bank) připadá na „lokální“ úroveň, což jsou národní státy a národní vlády.

„Reakcí na vývoj v letech 2007 až 2009 se EU rozhodla, že než lepší regulace je důležitější více regulace. Vznikly nové instituce a současně se zvýšil tlak a břemeno kladené na banky – banky musí rychle zvýšit svůj kapitál, reguluje odměny bank, zatěžuje je nová a nákladnější regulace, platí speciální daně z aktiv či ze zisku, uvažuje se o nové daní z finančních transakcí. Tato kombinace faktorů nedává dobrý výhled pro evropské bankovnictví, protože znamená vyšší náklady, z toho plyne nižší zisk - pokud nějaký, a menší ochota bank půjčovat dál, tj. zpomalit vývoj úvěrů v ekonomice a to přeneseně znamená i nižší dlouhodobý ekonomický růst. Nejde o skokovou změnu, ale spíše dlouhodobě negativní tendenci,“ domnívá se Sklenář.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.