Nagyová v odposleších: expremiérovi říkala „primitiv“, Nečasová byla „čůza“

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase Zdroj: CTK

Soud přehrál v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství odposlechy, které zachycují vztah obžalované Jany Nagyové (nyní Nečasové) k někdejší manželce premiéra Petra Nečase Radce. V telefonátech s kamarádkou ji označovala za "krávu", "hysterku" a "čůzu" a kritizovala ji za to, že Nečase obtěžuje s rodinnými problémy. Telefonáty také odhalily, jakou moc měla Nagyová nad předsedou vlády, kterému říkala "vole" nebo "primitive", aniž by se proti tomu Nečas ohradil.

Tehdejší ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová nechala podle žalobce sledovat svou sokyni v lásce Radku Nečasovou vojenskou tajnou službou. Na ženu prý sháněla kompromitující materiály, které by pomohly rozbít premiérovo manželství. Nagyové, kterou si Nečas později vzal za ženu, i třem vysoce postaveným vojenským důstojníkům za to hrozí až pětileté vězení.

Záznamy telefonátů veřejně zazněly na přání státního zástupce Martina Brzobohatého. Proti přehrávání rozhovorů Nagyové s Nečasem se ohradili advokáti obžalovaných - právník Nagyové například uvedl, že jsou dehonestující. Soudkyně však po krátké přestávce, kterou si vzala na rozmyšlenou, námitkám nevyhověla s tím, že záznamy objasňují motiv jednání obžalovaných.

Z obviněných dnes k soudu dorazil pouze zpravodajec Jan Pohůnek, kterého se přehrávané záznamy netýkaly. Nagyová i dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda se omluvili. Čtveřice obžalobu popírá.

Sebestředná hysterka

V telefonátech Nagyové s Nečasovou osobní asistentkou Marií Zlatohlávkovou z podzimu 2012 zaznělo, že Radka Nečasová je „kráva“, „čůza“, „strašlivě omezená“ a „sobecká sebestředná hysterka“. Nagyová ji pomlouvala za to, že vyhrožuje premiérovi rozvodem či že s ním chce řešit rodinné problémy před důležitými jednáními vlády. Vadilo jí také, že rodina má u premiéra vždy přednost - například se pozastavila nad tím, že nechtěl zrušit oslavu narozenin své dcery.

„Ona je úplnej blázen, Maruško,“ uvedla jednou. „Ona je strašlivě na prachy,“ zaznělo také. „Já bych ji seřezala, aby šla makat,“ podpořila Nagyovou kamarádka. Ženy se shodly na tom, že Nečasová „sedí doma na prdeli a nechává se živit“. Premiér se kvůli napjaté rodinné situaci musí pohybovat „v bahně a stresu“, ačkoliv by po příchodu domů potřeboval „pochovat“.

Na chlapa si hraj někde jinde, říkala Nagyová Nečasovi

Nagyová se o sokyni a Nečasovi radila i s kartářkou. „Podle ní je tak nabubřelá, že si nepřipustí, že by si něco s někým začal,“ konstatovala. Před soudem také vyšlo najevo, že Nagyová dělala Nečasovi po telefonu scény, při kterých na něj křičela a sprostě ho urážela. Premiér odpovídal tiše, smířlivě a unaveně, hlas na ni nikdy nezvýšil.

„Na chlapa si hraj někde jinde, ne přede mnou. Všude se za mě stydíš, vole. Lítám jako kráva. Ty jsi normální primitiv, vole. Nebudu ti dělat poskoka. Nebereš mě jako partnera, šikanuješ mě. Doma držíš hubu a krok, vole. To je vidět, kdo tam nosí kalhoty,“ vyčetla mu například. „Jaňulko, prosím tě, já nemám sílu se hádat, já jsem úplně grogy,“ snažil se situaci urovnat Nečas. „Já tady kvůli tobě nasazuju krk, nasazuju všechno!“ kontrovala jeho přítelkyně. „Já chci partnera, já nechci šéfa!“ dodala. „Vždyť já nechci být šéf, já už toho taky mám plné zuby,“ ujistil ji předseda vlády.

Právník Nagyové: Odposlechy jsou dehonestující

Z telefonátů a textových zpráv je zjevné, že Kovanda i Páleník chodili za Nagyovou na úřad vlády. „Paní ředitelko, ještě jednou díky za víno, to bude víkend!“ napsal jí po jedné ze schůzek Kovanda. Obhajoba tvrdí, že akce kolem Radky Nečasové nebyla sledováním - zpravodajci prý prověřovali informace o nebezpečí hrozícím rodině premiéra. Brzobohatý to odmítl. „Hovory prokazují, že šlo o sledování. O ohrožení v nich nepadlo ani slovo,“ řekl novinářům.

„Také nemám radost, že některé ty záznamy byly pouštěny, ale byl bych asi špatný státní zástupce, kdybych z tohoto důvodu opominul nějaké záznamy svědčící ve prospěch obžaloby a popisující tu situaci tak, jak se skutečně udála,“ odpověděl na otázku, zda je etické podobné telefonáty veřejně přehrávat.

Policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky v polovině června 2013. Kauza vedla k pádu vlády. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý přehráváním dalších odposlechů a čtením soupisu věcí zajištěných při domovních prohlídkách.