Nákladná léčba: opakovaná vyšetření, přihrávání pacientů

ilustrační foto

ilustrační foto

Rozbor vykázané péče u téměř stovky ambulantních kardiologů v Praze a středních Čechách ukázal velké rozdíly mezi jednotlivými praxemi. Zatímco někteří lékaři udělají vyšetření na EKG každému druhému pacientovi, který přijde s chronickou ischemickou chorobou srdeční, jeden dokonce 80 procentům, jiní jen každému desátému.

A někteří toto vyšetření nevykazují vůbec. Ti nejdražší lékaři těmto pacientům také velmi často vyšetřovali cévy ultrazvukem, což je podle odborníků u této diagnózy potřeba málokdy. Analýza odhalila i podezřelé chování u několika lékařů. Jeden kladenský kardiolog s 2900 pacienty vykázal za rok 2012 téměř 1200 opakovaných výkonů, jako by danému pacientovi udělal vyšetření po deseti dnech znovu.

Podle profesora Aleše Linharta, který v projektu VZP pomáhal, může mnohé odlišnosti vysvětlit výjimečná struktura pacientů, řada extrémních výkyvů ale těžko může mít klinické zdůvodnění. Někteří lékaři velmi často posílají pacienty ke kolegovi, který má přitom stejné vybavení. Rozdíly mezi náklady na předepsané léky na sto pacientů se stejnou diagnózou jdou do statisíců.

Analýza odhalila i několik lékařů, kteří některé základní výkony – například EKG – neprovádějí vůbec. „Zde by bylo vhodné prověřit technické a přístrojové vybavení ordinace,“ dodává ředitel regionální pobočky VZP pro Prahu a Středočeský kraj Pavel Pivrnec. Lékař sice může pacienty posílat na EKG jinam, ale kvalita takové ambulance je diskutabilní. „Pro mě je těžko pochopitelné, že někdo provozuje soukromou kardiologickou ambulanci, aniž by vykazoval vyšetření na echokardiografu,“ uvádí Aleš Linhart z České kardiologické společnosti.

VZP škrtla první doporučený lék. Není nejlevnější