Náměstkem Bradáčové bude Bašný, kritik vyšetřování kauzy Čunka

Adam Bašný

Adam Bašný Zdroj: CTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jmenoval náměstkem pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové Adama Bašného. Žalobce byl dříve ředitelem liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, v únoru 2009 ho však z této pozice odvolal jeho tehdejší šéf Jiří Křivanec. Mimo jiné proto, že Bašný komentoval údajnou korupční kauzu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Od loňského července působil žalobce u civilní mise EU v Kosovu.

Bašného do funkce svého náměstka navrhla Bradáčová, souhlasil s tím i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Je specialistou na hospodářskou trestnou činnost a trestnou činnost spojenou s korupcí,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Hrubá.

Křivanec odvolal Bašného z vedoucí pozice zhruba v polovině února 2009 s tím, že opakovaně manažersky pochybil a také komentoval kauzy, které nebyly jeho, čímž prý porušil zákon o státním zastupitelství. Mimo jiné šlo o Bašného kritické vyjádření ke způsobu vyšetřování Čunkovy kauzy, které žalobce pronesl v prosinci 2008 na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC). Žalobce tehdy například řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“.

Jiří Pospíšil: Moje kandidatura na hejtmana není žádná bokovka

Odvolání Bašného stálo nakonec pozici Křivance. Inspekce ministra spravedlnosti totiž dospěla k závěru, že liberecký žalobce manažersky neselhal, plnil to, co měl, a tak jediným důvodem personální změny bylo Bašného vystoupení na konferenci TIC. Podle tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) tak důvody k jeho odvolání nebyly adekvátní. Ministr proto zbavil Křivance funkce.

Na funkci náměstka pražského vrchního státního zástupce rezignoval na počátku července v minulosti často kritizovaný Libor Grygárek. Stanislav Mečl, který dočasně vedl pražské vrchní státní zastupitelství od loňského listopadu do února, ho vyzval k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Vyčítal mu také pochybení v kauzách, například v případu Mostecké uhelné společnosti. Pospíšil na něj kvůli tomuto případu podal i kárnou žalobu. Grygárek spolu s předchůdcem Bradáčové Vlastimilem Rampulou v červenci rezignovali na funkce státních zástupců.