Náplně elektronických cigaret zdraží na více než dvojnásobek. Vláda hledá peníze do rozpočtu

Obliba elektronických cigaret v posledních letech roste.

Obliba elektronických cigaret v posledních letech roste. Zdroj: Reuters

Tekutým náplním do elektronických cigaret včetně beznikotinových skončí od ledna daňové prázdniny a zřejmě velmi prudce zdraží. K nynějším šedesáti pěti korunám až stokoruně za nejběžnější desetimililitrové balení si mají vapeři připlatit přes 120 korun na spotřební dani a DPH. Počítá s tím vládou ve středu schválený konsolidační balíček na snížení schodků státního rozpočtu, který se s výjimkou tichého vína zaměřuje na všechny neřesti.

Na milovníky e-cigaret či nikotinových sáčků dopadnou navrhované kroky citelněji než na kuřáky tabáku. Pokud záměr projde parlamentem, náplně budou v Česku až čtyřikrát dražší než v sousedních zemích.

Z jednoho mililitru náplně hodlá stát vybírat desetikorunu na spotřební dani a dvě koruny a deset haléřů na DPH. Například dvoumililitrová jednorázová e-cigareta podraží o 24 korun a 20 haléřů. Oproti tomu u tabákových výrobků má zátěž vzrůst o deset procent a o dalších pět procent v letech 2025 až 2027, u zahřívaného tabáku stoupne o patnáct procent. Za krabičku cigaret zaplatí lidé o osm až devět korun více, následně přidají ještě po pětikoruně ročně v uvedených letech. Ministerstvo financí předpokládá, že tato opatření včetně vyššího zdanění piva a tvrdého alkoholu vynesou sedm miliard korun za rok.

Podle mluvčího rezortu Tomáše Weisse jsou dva základní cíle pro vysoké zdanění náplní do e-cigaret. „Prvním je dodatečný přínos do státních rozpočtů, druhým zdravotní hledisko,“ uvedl. Dodal, že razantním nárůstem cen se dostupnost vapování pro mládež sníží.

Komora elektronického vapování respektuje záměr vlády, navrhovanou výši odvodu však odmítá. „Nová daň musí být konkurenceschopná vůči okolním zemím. Místo desetikoruny za mililitr náplně se v Polsku platí dvě koruny a šedesát haléřů. Na Slovensku a v Rakousku je tato daň  nulová. Proto navrhujeme dvě koruny a padesát haléřů za mililitr,“ řekl Antonín Berdych z komory.

Pokud by se vládní záměr uskutečnil, řada vaperů by podle Berdycha uspokojovala své potřeby v okolních zemích. Koupit lze i litrové balení, které  vystačí na dlouhou dobu. „Podle našich propočtů přijde státní rozpočet o více než čtyři sta milionů korun ročně a až šest set prodejen s náplněmi zkrachuje,“ podotkl.

Odborníci z Centra podpory veřejného zdraví souhlasí s kabinetem, že e-cigarety nebo nikotinové sáčky nemohou být zcela osvobozeny od odvodů. Jestliže mladí lidé vapují, finanční stránka je pro ně rozhodujícím faktorem, proč si tento požitek dopřávají jen omezeně, argumentují. 

Nová spotřební daň má vycházet z evropské směrnice, která regulaci alternativ k tabáku zavede. Jenže předpis je stále v pracovní verzi a ke schválení má daleko. Navzdory dosavadní praxi, kdy Česko zpravidla přijímá evropská nařízení až na poslední chvíli, se ministerstvo financí rozhodlo převzít iniciativu a zpracovalo vlastní právní úpravu. Byť to udělalo už patnáct členských států Evropské unie, všechny postupovaly mírněji. V Německu je tato daň oproti české předloze trojnásobně nižší, v Polsku dokonce čtyřnásobně.

Obliba elektronických cigaret v posledních letech roste. Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu se v roce 2021 počet jejich uživatelů v Česku zvýšil ze 4,8 procenta populace na 7,4 procenta. Nárůst se nejvíce projevuje u lidí mezi 15 a 25 lety.

Trend potvrzují i společnosti Valmont CR a PressMedia, které mají v Česku přes dvě stovky prodejen. V posledních měsících podle nich roste zájem především o jednorázové e-cigarety, kterých se prodají desítky tisíc měsíčně. V jednotkách procent roste i prodej náplní do elektronických cigaret.