Národnímu muzeu hrozí delší rekonstrukce, v novém hávu chce ale oslavit kulatá výročí

Socha, znázorňující Vodu, se také bezpečně snesla k zemi.

Socha, znázorňující Vodu, se také bezpečně snesla k zemi. Zdroj: Zbyněk Pecák

národní muzeum
Národní muzeum, Budova federálního shromáždění
Národní muzeum zachvátil požár (12. února)
Zástupci Národního muzea v Praze předali 20. dubna symbolický klíč od historické budovy vítězi tendru na její rekonstrukci - Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Na snímku zleva ředitel Národního muzea Michal Lukeš, předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a ředitel divize 9 společnosti METROSTAV Petr Zábský.
Kopule Národního muzea opět ukrývá odkaz pro další generace.
16
Fotogalerie

Národní muzeum požádalo stavební úřad Prahy 1 o prodloužení termínu probíhající opravy hlavní budovy do konce roku 2019. Původně se přitom počítalo s ukončením stavby o rok dřív.

Plánovaný termín dokončení stavby v roce 2018 je důležitý. Muzeum chce totiž v novém hávu oslavit sto let od založení Československa, dvě stě let od svého vzniku a připomenout si události roku 1968.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou, rozsáhlou a složitou rekonstrukci historického objektu, a to se značným objemem stavebních a restaurátorských prací, nelze v současné době dílčí přesah dokončovacích prací do roku 2019 zcela vyloučit,“ řekl E15.cz generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Zároveň ale dodal, že je to jen rezerva pro případné komplikace, které však zatím nenastaly. Instituce stále počítá s tím, že na podzim 2018 bude moci otevřít.  

Projekt pod taktovkou konsorcia stavebních firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno má stát 1,6 miliardy korun. Dalších téměř půl miliardy spolknou nové expozice.

„Rozpočet rekonstrukce je po sedmnácti měsících od zahájení rekonstrukce překročen o dva miliony korun, to je o 0,15 procenta ceny díla. Zanedbatelné překročení bylo způsobeno zadáním dodatečných prací, jejichž potřeba vznikla v důsledku nepředvídatelných okolností zjištěných v průběhu stavby,“ dodal šéf Národního muzea. Stavbaři totiž neočekávaně objevili v konstrukcích například zdravý škodlivý azbest nebo korkolit.