Národnímu plánu obnovy chybí třicet miliard, třetina projektů má vady

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) Zdroj: Profimedia.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
2
Fotogalerie

Oživující kúra pro českou ekonomiku zasaženou covidem, investice za téměř dvě stě miliard korun. Tak prezentovaly ANO a ČSSD Národní plán obnovy před loňskými volbami. Většinu peněz má dodat Evropská unie, přes deset miliard měly tvořit národní zdroje. Ministerstvu průmyslu a obchodu však nyní vychází, že proplácení DPH a rostoucí ceny energií nebo stavebních prací si ze státního rozpočtu ukrojí až třicet miliard navíc.

Audit nařízený šéfem rezortu Jozefem Síkelou (za STAN) navíc ukázal, že třetina projektů je špatně připravena. K některým má výhrady i Evropská komise. Vytčené cíle z oblastí, jako je digitalizace, ekologická doprava, podpora podnikání či zdraví obyvatelstva, má Česko splnit už v roce 2026. Jinak o peníze nebo minimálně o část grantů z takzvaného Nástroje pro oživení a odolnost EU přijde.

„Co je v plánu označeno zeleně, je v pořádku, co je oranžové, je problematické. A co je červené, s tím je poměrně velký problém. Když si to prolistujete, uvidíte, že červené je strašně moc,“ řekl Síkela.

Kontroloři posuzovali přes 240 milníků a cílů z plánu a zjistili, že splnitelných je 67 procent. Patnáct procent vyžaduje dodatečné financování a 18 procent je potřeba změnit.

Síkelův předchůdce Karel Havlíček (ANO) to vidí jinak. „Předělávat plán je naprostý nesmysl a výmluva ministra. Je vidět, že nemá rezort vůbec pod kontrolou a naskakuje na lobbistické zájmy. Ty byly i za nás, ale tvrdě jsem je odmítnul. Plán vznikal v úzké spolupráci s Evropskou komisí, která ho ocenila,“ reagoval na kritiku.

Síkela však namítá, že minulá vláda špatně vyčíslila způsob proplácení DPH, administraci projektů a další základní věci. Podle auditu si tyto položky ze státního rozpočtu vyžádají dodatečné prostředky ve výši až 29,4 miliardy korun. Rezort financí odhad mírní. „Předložení materiálu ministerstva průmyslu a obchodu považujeme za předčasné s ohledem na plánovanou aktualizaci finančního příspěvku ze strany EU do poloviny letošního roku,“ uvedlo ministerstvo v připomínkovém řízení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!