NATO bude mít v Česku výcvikové centrum

NATO, vrtulníky

NATO, vrtulníky Zdroj: profimedia.cz

Severoatlantická aliance na svém summitu v Chicagu schválila vznik společného výcvikového centra pro piloty vrtulníků v Česku. Jde o jeden z projektů takzvané chytré obrany neboli sdílení schopností mezi spojeneckými armádami.

Koncept na vytvoření Mnohonárodního centra pro letecký výcvik (Multinational Aviation Training Centre – MATC) předložilo české ministerstvo obrany, projekt se bude v nejbližších letech dále rozvíjet. O náklady se dělí země, které jej zajišťují, ale i další členové aliance. Jde o částku ve výši jednotek milionů dolarů. Nyní má výcvikové centrum zajištěnou podporu zhruba na dva roky.

„Jsem rád, že rozhodnutí chicagského summitu potvrdilo postavení České republiky jako země, která se v oblasti rozvoje schopností vrtulníkového letectva dlouhodobě aktivně angažuje,“ zhodnotil výsledek šéf českého rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS).

Tuto pozici Česka dokládá například skutečnost, že je od roku 2009 vedoucí zemí v rámci alianční iniciativy s názvem HIP Helicopter Task Force a od léta loňského roku převzala také roli administrátora a předsednické země v další podobné mezinárodní iniciativě. Česká armáda se také podílí na výcviku personálu afghánského vrtulníkového letectva a amerických leteckých instruktorů, v současné době se připravuje rovněž opětovné nasazení tří českých dopravních vrtulníků Mi-171Š do operace ISAF v Afghánistánu.

„Principem projektu MATC není vytvoření výcvikového centra v jediné lokalitě, ale společné využití stávajících výcvikových kapacit v účastnických zemích,“ vysvětlil první Vondrův náměstek Jiří Šedivý.

Zájem o zapojení do projektu už projevily USA, Chorvatsko a Slovensko, dalšími případnými účastníky by se mohly stát Maďarsko, Litva, Lotyšsko a další země. V nadcházejících měsících vznikne mezinárodní projektový tým složený ze zástupců zemí, které se chtějí do projektu zapojit. Ten začne v průběhu roku 2013 připravovat převedení konceptu do reálného života.

O projektu jednal už loni ve Washingtonu český premiér Petr Nečas s americkým prezidentem Barackem Obamou. V Česku se pro výcvikové středisko bude využívat základna v Pardubicích, na níž se už nyní cvičí postupně afghánští a američtí piloti. Vedle toho by k dispozici mohly být i trenažéry v Ostravě. Chorvatsko zase nabízí mimo jiné příhodné geografické podmínky pro výcvik.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen uvedl, že aliance schválila dohromady dvacítku takových projektů. Podle Rasmussena jde o cestu k modernizaci spojeneckých sil v čase, kdy se jednotlivé členské země potýkají s klesajícími rozpočty na obranu. „Země spolupracují, aby dosáhly schopností, na které samotné nemají síly,“ podotkl generální tajemník NATO.