NATO nepřeje českým firmám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Agentury NATO pro zásobování (NSPA) jsou diskriminační, stěžují si české zbrojovky. A dokládají to pádnými argumenty včetně čísel. STV Group a státní podnik VOP CZ kvůli údajným formálním nedostatkům vypadly z tendrů na likvidaci britských leteckých pum či francouzských dělostřeleckých granátů, přestože oproti konkurenci nabídly výrazně nižší ceny a navíc vůči životnímu prostředí šetrnější řešení.

Podle dokumentů, které má deník E15 k dispozici, v prvním případě zvítězila nabídka za 2,16 milionu eur. Tuzemské firmy, které by bomby rozebraly a recyklovaly jejich kovové součásti i v nich obsaženou trhavinu pro civilní využití, by zakázku zvládly za 576 tisíc eur.

Ještě křiklavější je postup NSPA u kontraktu na likvidaci 105milimetrové munice, který přes alianční agenturu zadala Francie. Přestože STV Group a VOP CZ za takzvanou delaboraci nechtěly peníze a náboje by naopak odkoupily za 317 tisíc eur, byly i tentokrát ze soutěže vyloučeny. Naopak vítězná německá společnost má inkasovat 2,79 milionu eur. Ta přitom tritol nepřemění na průmyslovou trhavinu, ale odveze ho do spalovny.

„Máme moderní technologie a zkušenosti získané z projektu ekologické likvidace munice pro českou armádu a pochopitelně je chceme využít i v zahraničí. Zatímco v tendrech pro okolní země býváme dost často úspěšní, u zakázek NSPA se dlouhodobě nemůžeme prosadit,“ řekl šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý reagoval stručně. Prý učiní vše, co bude pro prosazení průmyslových zájmů země potřeba.

STV Group už o nevýhodnosti zvoleného postupu informovala francouzské ministerstvo obrany, které zbytečně utratí téměř tři miliony eur, a další orgány. A stejně jako podnik VOP se proti výsledkům výběrových řízení koncem loňského roku odvolala.

Hynek připomněl, že Česko je členem muničního výboru NSPA. „Od vstupu do NATO stát posílá této agentuře příspěvek 60 tisíc eur ročně. Na možnostech získat zakázky se to ale v podstatě neprojevilo,“ poznamenal.

Vztahy tuzemských zbrojařů s NSPA jsou komplikované i z jiného důvodu. Už tři roky kritizují české ministerstvo obrany za to, že nenakupuje například munici nebo maskovací stejnokroje od nich, ale oslovuje právě agenturu. Třeba loni ji rezort zadal nákup zbraní, střeliva a dílů na lehká opancéřovaná vozidla Iveco za téměř půl miliardy korun. Úřad argumentuje tím, že ušetří až třetinu výdajů. Je to ovšem hlavně z toho důvodu, že v těchto případech nemusí státní pokladně odvádět DPH.

Některé zbraně si máme zajistit sami

Miliony v trapu

Začněme u sousedů