Návrat starých známých - do sněmovny by se dostali lidovci a zelení

Ondřej Liška, Strana Zelených

Ondřej Liška, Strana Zelených Zdroj: E15 Eduard Erben

Kdyby se nyní konaly volby, Sněmovna by přivítala staré známé – KDU-ČSL a Stranu zelených. Vypadly by naopak vládní Věci Veřejné. Vyplývá to z červencového volebního modelu agentury Factum Invenio. Volby by vyhrála ČSSD před ODS. Do dolní parlamentní komory by se dostala také KSČM a TOP 09 společně se Starosty a nezávislými.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v červenci překročilo šest politických stran, tedy o jednu více, než ve volbách 2010. Preference menších stran rostou na úkor těch větších. Kromě lidovců by se teď do sněmovny dostali i zelení.

Mírně posílily i Věci veřejné, na vstup do sněmovny by to ale nestačilo. Rostou i preference dalších malých stran, jako jsou Pravý blok, Strana svobodných občanů, žádná z nich ale nemá víc než 2 procenta. Nejvíc poklesly preference ODS.

Volební preference(červenec 2011)

ČSSD 29,1 %
ODS 16,7 %
KSČM 16,3 %
TOP 09 14,7 %
KDU-ČSL 5,5 %
SZ 5,2 %
VV 3,7 %

Zdroj: Factum Invenio

Pestré sněmovně by dominovala levice, sociální demokraté a komunisté by podle modelu měli společně 112 mandátů. Nedosáhli by tak ale na ústavní většinu. Po přepočtu hlasů na mandáty by ČSSD pravděpodobně získala 73 mandátů, ODS i KSČM po 39 mandátech, TOP 09 33 mandátů, KDU-ČSL devět a Strana zelených sedm mandátů.

Rozdělení mandátů, červenecRozdělení mandátů, červenec

Zdroj: Factum Invenio

Při současných volebních preferencích by tedy nemohla vzniknout většinová koalice bez levicových stran. ODS a TOP 09 by dohromady daly jen 72 mandátů, většinu by nezískaly ani utvořením koalice s KDU-ČSL a Stranou zelených. Ta by měla pouze 88 mandátů.

Podle Factum Invenio, která průzkum uskutečnila mezi 15. a 20. červencem, by se teď voleb zúčastnilo 55,5 procenta lidí. K loňským volbám přitom přišlo 62,6 procenta oprávněných voličů.