Návrat výměnkového bydlení. U domů budou smět vyrůst stavby pro děti nebo prarodiče

K rodinným domům si budou moci lidé do budoucna postavit menší dům pro dospělé děti nebo staré rodiče

K rodinným domům si budou moci lidé do budoucna postavit menší dům pro dospělé děti nebo staré rodiče Zdroj: ČTK

Kdysi zvyklost u venkovských statkářů, nyní možné řešení bytové krize. Poslanci v pátek v rámci novely stavebního zákona schválili zavedení takzvaného výměnkového bydlení, které umožní na pozemku rodinného domu postavit další menší dům, například pro děti nebo starší rodiče. Stavební zákon, jehož cílem je zjednodušení a zrychlení stavebního řízení, musejí ještě schválit senátoři a podepsat prezident.

V současnosti nelze mít na jednom stavebním pozemku dva rodinné domy. „Na venkově mají přitom lidé poměrně velké pozemky kolem svých domů a tento návrh jim umožní, aby si tam mohli postavit malou jednoduchou stavbu, která bude určena čistě k bydlení. Může to pomoci mladým lidem postavit se na vlastní nohy, případně mít starší rodiče nablízku,“ řekl poslanec Jiří Havránek (ODS), který dotyčný pozměňovací návrh předložil.

Poslanci Havránkův návrh schválili jednomyslně napříč kluby. „Považuji to za krok správným směrem,“ řekla za opoziční hnutí ANO exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Výměnkové bydlení poslanci zařadili do kategorie jednoduchých staveb, kam podle nového stavebního zákona spadají rodinné domy, garáže, malé zemědělské stavby nebo třeba stání pro obytné přívěsy. Takové stavby lze povolovat ve zrychleném řízení nebo klasickém řízení s kratší lhůtou třiceti dní.

Výměnek smí na pozemku zabrat maximálně 80 metrů čtverečních. Do výšky smí mít nejvíce pět metrů, může tedy mít jedno nadzemní podlaží a nesmí mít sklep. Stavba musí být umístěna nejméně dva metry od hranice pozemku. „Prostorová limitace záměru omezuje možnou zátěž pro území i sousední pozemky, zároveň však poskytuje dostatečný prostor pro realizaci tak, aby stavba mohla plnit svůj účel, kdy tato výměra užitné plochy představuje minimální standard pro potřeby bydlení,“ píše se v odůvodnění návrhu.

Váš osobní průvodce stavbou rodinného domu >>

Stavět se bude smět pouze na pozemcích rodinných domů, což má podle zákonodárce eliminovat riziko výstavby ve volné krajině, případně zabránit výstavbě obytných kempů. Polovina celkové plochy pozemku musí navíc zůstat nezastavěná, aby se mohla vsakovat dešťová voda. Podmínka má podle poslanců zabránit úplnému zastavění pozemků.

Výměnek nesmí být použit pro podnikatelskou činnost. „Nechceme, aby to bylo zneužité pro krátkodobé bydlení typu Airbnb,“ vysvětluje Havránek. Podle návrhu má být výměnek funkčně spojen se stávajícím rodinným domem, ale není zcela jasné, jak konkrétně. Nejjednodušší je podle Havránka využití modulových domů, které jsou developery už předpřipravené a stačí podle něj jen dořešit inženýrské sítě. Jaké důsledky by mohlo rozšíření výměnků mít pro obce, například při řešení sítí či odpadů, není jasné, neboť návrh neprošel běžným připomínkováním.

Výminek, vejminek nebo i výměnek původně znamenalo právo vymínit si dožití na určitém místě s rentou a službami. Jednalo se o starý venkovský zvyk statkářů, když předávali hospodářství svým synům. Komunisté institut výměnku zrušili v roce 1948 a uzákonili právo věcného břemene, které se využívá dodnes. Do občanského zákoníku se právo výměnku vrátilo v roce 2014.

VIDEO: Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub