Poslanci schválili stavební zákon. Povolování má zrychlit, stavební úřady zůstanou v obcích

Získat povolení k výstavbě má být do budoucna rychlejší.

Získat povolení k výstavbě má být do budoucna rychlejší. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Poslanci napříč politickými kluby v pátek jednomyslně schválili novelu stavebního zákona, nyní ji dostanou na stůl senátoři. V souvislosti s novelou přijali zákonodárci také nový zákon o takzvaném jednotném environmentálním stanovisku, který má společně s revidovaným stavebním zákonem zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Novela zároveň ruší soustavu státních stavebních úřadů, se kterou počítal původní zákon přijatý minulou vládou.

Novela tak podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) zachovává 694 nynějších stavebních úřadů v obcích. V původní verzi Bartošovy předchůdkyně Kláry Dostálové (ANO) se počítalo se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu, který by zastřešoval státní úřady po celé republice. Podle Dostálové byla výhodou modelu zastupitelnost úředníků, kteří si mohli například kvůli nemoci navzájem pomáhat a neparalyzovat tak chod úřadů.

Došlo by tak ovšem ke zrušení až poloviny stavebních úřadů. „S tím jsme nemohli souhlasit. Obávali jsme se snížené dostupnosti stavebních úřadů. Řidší síť úřadů znamená horší znalost místních poměrů ze strany pracovníků úřadů, sníženou schopnost kontroly, a tedy vyšší riziko černých staveb,“ uvedla poslankyně Eliška Olšáková (STAN), která je místopředsedkyní sněmovního výboru pro veřejnou správu. Řada úředníků navíc hrozila odchodem, pokud by ke změně došlo.

Hlavní principy zákona zůstaly ovšem zachované. Stavební řízení má urychlit zejména digitalizace, jednotné stanovisko všech dotčených orgánů i pevné lhůty. Pro stavbu rodinného domu bude možné stavební povolení získat už za 30 dní, u složitějších staveb typu elektráren a dálnic do 120 dní.

Na většině změn se podle Bartoše dohodla koalice s opozicí, což vyústilo v jednotné páteční hlasování napříč politickými kluby. „Věřím, že novela povede ke stabilizaci a zkvalitnění celého sektoru stavebnictví, neboť se stavební zákon konečně stane pevnou právní normou a dlouhodobou jistotou pro projektanty, stavebníky i stavební úřady,” řekl Bartoš.

Nyní musí předlohu schválit Senát a podepsat prezident. Účinnosti zákon nabude až v polovině příštího roku, čeká se zejména na dokončení digitalizace stavebního řízení, která spočívá mimo jiné ve vytvoření Portálu stavebníka.

Bartoše nyní čeká novelizace části stavebního zákona, která se dotýká územního plánování. Na to čekají zejména velká města, která chtějí mít územní dokumentaci ve vlastních rukou.