NBÚ potvrdil odebrání prověrky Vylitovi, ten podá žalobu

bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita

bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita Zdroj: ctk

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) potvrdil odebrání bezpečnostní prověrky bývalému vysokému úředníkovi NATO a českého ministerstva obrany Janu Vylitovi. Ten s rozhodnutím nesouhlasí a chce se bránit soudně. Vojenské zpravodajství a NBÚ podle něj zneužily zákona o ochraně utajovaných informací k likvidaci jeho osoby.

NBÚ odebral Vylitovi, který pracoval jako člen mezinárodního výboru auditorů NATO, bezpečnostní prověrku na stupeň tajné v lednu. Jako důvod NBÚ údajně uvedl, že Vylita působil proti zájmům České republiky na ochranu ekonomiky a ochranu vnitřního pořádku. Proti rozhodnutí podal rozklad, o němž NBÚ rozhodl minulý týden. Odebrání prověrky potvrdil, zároveň ale úřad shledal, že proti zájmům Česka nepůsobil, řekl Vylita.

„Toto absurdní rozhodnutí NBÚ se opírá o stále stejnou utajovanou zprávu zpravodajské služby jako v únorovém rozhodnutí,“ poznamenal bývalý auditor. „Ve zdůvodnění NBÚ pouze uvádí, že zpravodajská služba shledala moje chování ve funkci generálního sekretáře ministerstva obrany jako nestandardní a potenciálně nedůvěryhodné,“ dodal Vylita.

Osobní antipatie informátorů

Zpráva Vojenského zpravodajství podle něj může být ovlivněna osobními antipatiemi informátorů tajné služby. Podotkl, že může jít třeba o lidi, po kterých ve své pozici chtěl, „aby pracovali“.

„Tvrdím, že Vojenské zpravodajství a NBÚ v mém případě zneužily zákona o ochraně utajovaných informací k likvidaci mé osoby. Stejným způsobem jako já mohou být okamžitě likvidovány desítky, možná i stovky osob,“ dodal.

Chce se proto obrátit žalobou na soud, po státu bude chtít i náhradu ušlé mzdy. Zároveň chce požádat o výslech před parlamentními komisemi pro kontrolu NBÚ a Vojenského zpravodajství. Ty by mohly požádat o nahlédnutí do jeho složky a postup zpravodajců zkontrolovat.

Ztráta práce auditora

Kvůli odebrané prověrce Vylita přišel o práci auditora i o zaměstnání na ministerstvu obrany. I s ním se kvůli jeho postupu soudí. Prý stále výpověď fyzicky neobdržel. Nelíbí se mu také, že mu úřad dal výpověď ještě předtím, než bylo pravomocně o bezpečnostní prověrce rozhodnuto. „Tím, že pozbyl bezpečnostní prověrky a odmítl nabízenou pozici, přestal splňovat podmínky pro výkon práce v současném zařazení,“ sdělil v únoru mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Ministerstvo se také brání, že výpověď odmítnul převzít.

Policie Vylitu v březnu zadržela v souvislosti s kauzou údajně nevýhodného prodeje nepotřebné vojenské techniky, po výslechu ho ale propustila a na rozdíl od čtyř jeho spolupracovníků nebo podřízených ho neobvinila.