Nebojte se, mezi uprchlíky nejsou teroristé, tvrdí Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Úřady nemají od zpravodajských služeb informace, že by mezi uprchlíky zadrženými v Česku byl někdo napojen na Islámský stát. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu. Pro běžence má teď Česko k dispozici tři stovky míst, vlna běženců migrujících přes republiku momentálně slábne.

„Nesmíme usnout na vavřínech, na další migrační vlnu jsme připraveni,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že další vlna může přijít na jaře. Začátkem října a také v lednu přibude po dalších dvou stovkách míst pro uprchlíky. Rezort chce otevřít další záchytný tábor už příští měsíc v bývalé věznici v Drahonicích na Lounsku. Od ledna by měla být připravena Balková na Plzeňsku.

Kvůli situaci v zemích, jako je Řecko, Srbsko a Makedonie, premiér svolal na podzim do Prahy poradu velvyslanců ze zemí, kudy prochází výrazná část migrační vlny. Chce s nimi projednat pomoc lidem v tamních uprchlických táborech. „Chceme také vědět, co udělat pro to, aby lidé z Blízkého východu zůstali na Blízkém východě a nepodstupovali cestu do Evropy,“ uvedl Sobotka.

Začínají se probouzet firmy, které zvažují, jak by mohly běžence využít a tím jim pomoci. Potvrzuje to viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar. Podniky by mohly ihned zaměstnat pět tisíc uprchlíků. Zaměstnavatelé by však uvítali lidi s technickým vzděláním a znalostí angličtiny.

Upozorňují také, že v Česku je těžké získat pracovní povolení. „Dlouhodobě chybějí technické profese a firmy nemají problém zaměstnat kohokoliv, kdo prokáže fortel. Se zaměstnáváním cizinců má navíc většina podniků zkušenosti,“ uvedl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. S myšlenkou zřídit fond, z něhož by se dětem uprchlíků platilo technické vzdělání a dospělým rekvalifikace, zase přišel prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

S uprchlickou krizí chce státu pomoci i katolická církev. Z více než dvou tisíc farností by jich pět stovek mohlo běžence přijmout, poskytnout jim ubytování a obstarat jim práci. Církev sice nechce rozlišovat běžence podle vyznání, logicky má ale zájem postarat se přednostně o křesťanské rodiny prchající kvůli ohrožení života. Je třeba užívat také zdravý rozum a zvažovat, kdo je schopen se integrovat, míní církev.